ХИТНО НАМ ЈЕ ПОТРЕБАН СЕВЕРНИ ТОК 2: Немачка политичарка се залаже за бржу сертификацију гасовода

Новости онлајн

21. 01. 2022. у 09:55

ПРЕМИЈЕРКА савезне државе Мекленбург – Предња Померанија Мануела Швезиг залаже се за хитну сертификацију „Северног тока 2“, пише лист „Цајт“.

ХИТНО НАМ ЈЕ ПОТРЕБАН СЕВЕРНИ ТОК 2: Немачка политичарка се залаже за бржу сертификацију гасовода

Фото АП

Она сматра да би Берлин требало да се усредсреди на „критичан дијалог и економску сарадњу са Русијом“.

- Убеђена сам да нам је хитно потребан тај гасовод кроз Балтичко море - рекла је Швезиг на пријему у организацији Источног комитета немачке економије.

Она је нагласила да ће испоруке руског гаса омогућити Немачкој прелазак на обновљиве изворе енергије, како би се створила база за напуштање нуклеарне енергије и енергије настале коришћењем угља.

Председник Источног комитета Оливер Хермес је навео да је Швезиг током разговора са колегама била веома одлучна, пише лист.

Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера.

Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европској унији, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈМАЊЕ ПЕТОРО ПОВРЕЂЕНИХ У ЛОНДОНУ: Трибина се срушила на проби параде коњичке гарде