МОЛДАВИЈА ПРЕБРИНУЛА БРИГУ:Уплаћен аванс Гаспрому за гас у јануару

Танјуг

20. 01. 2022. у 17:30

МОЛДАВСКА компанија "Молдовагас" саопштила је данас да је извршила авансну уплату руском "Гаспрому", за испоруке гаса у јануару, дан пошто је руска компанија одбила захтев молдавске владе за одлагање плаћања.

МОЛДАВИЈА ПРЕБРИНУЛА БРИГУ:Уплаћен аванс Гаспрому за гас у јануару

Фото Архива


Молдавски парламент је данас одобрио захтев владе за увођење ванредног стања у енергетском сектору због потешкоћа са плаћањем гаса "Гаспрому".

-Увођење ванредног стања је неопходно за енергетску безбедност државе, и како би сви грађани Молдавије без проблема могли да проведу зиму и имају гас, изјавила је премијерка Молдавије Наталија Гаврилита, а преноси агенција Ројтерс.

Нови режим ће трајати 60 дана, и он ће, како наглашава Гаврилита, омогућити влади да одложи плаћање ПДВ-а за компанију "Молдовагаз" и да из државног буџета унапред плати гас за домаћинства.

Молдавска влада је саопштила јуче да је руски "Гаспром" одбио захтев Молдавије за одлагање рока плаћања гаса у јануару и да та мала бивша совјетска република мора да пронађе 63 милиона долара за снабдевање гасом.

Молдавија и Гаспром су постигли петогодишњи споразум о снабдевању гасом који је почео да се примењује 1. новембра, и којим се, поред осталог, предвиђа авансно плаћање сваког 20-ог дана у месецу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је поводом енергетске ситуације у Молдавији јуче изјавио да је продаја руског гаса тој земљи комерцијална ствар између Гаспрома и те бивше совјетске републике, те да је гас испоручиван и да треба да се плати, додаје британска агенција.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ: Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГЕНЕРАЛ МИЗИНЦЕВ: Испоручено 245 тона хуманитарне помоћи за Украјину