БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Русија је спремнија за западне санкције од Европске уније

Новости онлајн

18. 01. 2022. у 21:44

МОСКВА се боље припремила за санкције против руске економије него Европска унија, која, као и раније, веома зависи од испорука гаса и нафте из Русије, наводи се у чланку британског листа „Фајненшел тајмс“.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Русија је спремнија за западне санкције од Европске уније

Фото: Free Images Pixabay

Лист истиче да су у Министарству финансија Русије направили неколико сценарија који предвиђају различите пакете санкција против Москве. Поред тога, наводи се и изјава министра финансија Русије Антона Силуанова о томе да ће се руске финансијске институције изборити са санкцијама.

„Фајненшел тајмс“ указује да руска економија у последњих неколико година мање зависи од долара, иностраних инвеститора и зајмова. Резерве Централне банке су значајно порасле, а спољни дуг представља само 20 одсто од БДП-а Русије и план је да се још смањи.

Експерти закључују да стратегија којом се руководи Русија јој омогућава да се мање боји западних санкција, а претња да ће се оне увести постаје мање ефикасно одвраћање у односима Запада са Москвом. Притом, претпоставља се да би залог за економску одрживост могло постати смањење темпа раста економије у земљи.

Аутори чланка обраћају пажњу на то да Европска унија, као и раније, веома зависи од испорука руског гаса, нафте и сировина као што је титанијум који је неопходан за цивилну авијацију. Велики потрошач титанијума је и америчка корпорација „Боинг“.

Британски лист указује, да је већина земаља ЕУ урадила врло мало како би ојачала снабдевање нафтом и гасом, иако се о таквим тежњама много говорило. У складу са тим, биће им теже да предузму мере против руске економије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРУШИЛА СЕ ЗГРАДА, ЧЕТИРИ ОСОБЕ ПОГИНУЛЕ: Трагедија у Нигерији, троспратница у изградњи попустила током обилне кише