ШТО НИЈЕ ПОД ВОДОМ, ЈЕСТЕ ПОД ПЕПЕЛОМ: Ерупција вулкана изазвала незапамћену катастрофу у пацифичкој држави Тонга

Д. САВИЋ

18. 01. 2022. у 20:00

КАТАСТРОФА без преседана погодила је архипелаг Тонга, у јужном Пацифику, североисточно од Аустралије, после вулканске ерупције, коју је покренуо цунами, а сада је архипелаг и одсечен од остатка света. Влада Тонге потврдила је три смртна случаја у првом званичном извештају од суботње вулканске ерупције, додајући да је почела евакуација са околних острва, укључујући и једно цело село на острву Манго.

ШТО НИЈЕ ПОД ВОДОМ, ЈЕСТЕ ПОД ПЕПЕЛОМ: Ерупција вулкана изазвала незапамћену катастрофу у пацифичкој држави Тонга

Тонга 9. јануара 2021. и И 17. јануара 2022. / Фото АП

Прве фотографије пристигле са Тонге показују земљиште и дрвеће потпуно прекривено пепелом, а то је нарочито уочљиво на фотографијама Хомуке. Фотографије су из авиона направиле одбрамбене снаге Новог Зеланда, а сателитски снимци показују готово идентичне сцене и на неким другим острвима.

На међународном аеродрому "Фуамоту", писта је потопљена и делимично прекривена пепелом или земљом, а до поплава је дошло и у неколико подручја уз обалу. Волонтери су чистили писту главног аеродрома како би омогућили да авиони довезу воду за пиће и храну. Све то је, међутим, отежано, јер је интернет искључен и доступне су само неке локалне телефонске услуге.

Поморски саобраћај је у прекиду. На острвима из острвске групације Хапаи је распоређена морнарица Тонге, заједно са здравственим тимовима, који снабдевају грађане водом, храном и шаторима. Најугроженија су острва Манго, Фоноифуа и Номука.

Архипелаг Тонга, на трећини пута од Новог Зеланда до Хаваја, недељама би могао да буде одсечен од остатка света и због потешкоћа у поправци јединог подморског комуникационог кабла дугачког 827 километара.

Сматра се да је суботња ерупција подморског вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи, на око 65 км северно од главног града Тонге, највећи вулкански догађај у последњих 30 година.

 

Новости

КРАЉЕВИНА ОД 196 ОСТРВА

ТОНГА је краљевина коју чини 169 острва, смештена у западном делу Полинезије, у Океанији. Насељено је 96 острва, а на највећем, Тонгатапу, где је и престоница Нукуалофа, живи 60 одсто од укупно 105.000 становника Тонге. Становници државе су махом Тонганци, полинезијски народ, већински протестантски.Тонга на локалном језику значи - југ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОРОНА У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Још 167.650 случајева са симптомима грознице