НАЈМАЊА ИСКРА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ РАТ: Бивши челник ОЕБС-а упозорава, тензије око Украјине све веће, инциденти воде у велики сукоб

Танјуг

18. 01. 2022. у 11:38

УКОЛИКО се ситуација око Украјине буде погоршала, све је могуће, а тако и војна реакција НАТО-а, оценио је бивши генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

НАЈМАЊА ИСКРА МОЖЕ ИЗАЗВАТИ РАТ: Бивши челник ОЕБС-а упозорава, тензије око Украјине све веће, инциденти воде у велики сукоб

Фото Shutterstock

У интервјуу за агенцију АПА Занијер је подсетио да се обавеза пружања помоћи према Члану 5 НАТО односи само на државе чланице, па се не може очекивати да ће алијанса то користити за Украјину.

Међутим, наглашава, у зависности од развоја на терену би НАТО могао променити свој став, подсећајући на интервенције алијансе у БиХ и на Косову.

Занијер каже да је ситуација озбиљна, јер се нагомилао низ проблема и што Русија сматра да јој је директна безбедност угрожена.

Тако су Москву испровоцирали недавни западни напори подршке Украјини у области одбране, додао је он.

- Видимо да су тензије изузетно велике. Поједини инциденти би могли да изазову рат, чак иако то није намеравано. Једна искра могла би све запалити - упозорава Занијер.

Он сматра да би, поред разговора између влада САД и Русије, била потребна и активнија улога европских држава у решењу конфликта НАТО-Русија.

- Европљани су најближи суседи Русије, и они су први који ће, у случају конфликта, имати последице - казао је Занијер, додајући да унутар ЕУ постоје различити приступи у опхођењу према Русији.

БОНУС ВИДЕО: 

ДОСИЈЕ: Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРАЉИЦА ШАЉЕ ПОРУКУ НАЦИЈИ: Елизабета донела одлуку како ће прославити 70 година на трону