ОСТРВА ПОПЛАВЉЕНА И ЦРНА ОД ПЕПЕЛА: Прве фотографије са Тонге после ерупције и цунамија

Novosti online

18. 01. 2022. у 08:55

ПРВЕ фотографије после ерупције вулкана код Тонге и цунамија који је погодио острва у том архипелагу показују земљиште и дрвеће прекривено пепелом и огромну штету коју је нанела вулканска ерупција.

ОСТРВА ПОПЛАВЉЕНА И ЦРНА ОД ПЕПЕЛА: Прве фотографије са Тонге после ерупције и цунамија

Фото: ЕПА

То је нарочито уочљиво на фотографијама Номуке, малог острва у јужном делу острвске групације Хапаи.

Фотографије су из авиона направиле одбрамбене снаге Новог Зеланда, а приказани су и сателитски снимци Уједињених нација.

Сателитски снимци показују готово идентичне сцене на острвима Коломотуа, Тонгатапу и у Фафа селу на острву Нукуалофа, који су у потпуности прекривени пепелом, преноси британски лист "Гардијан".

Док неке зграде и даље стоје, друге су се, судећи према снимцима, изгледа срушиле.

На међународном аеродрому Фуамоту писта је потопљена и делимично прекривена пепелом или земљом, док други сателитски снимци показују да је до поплава дошло и у неколико подручја уз обалу.

Сматра се да је суботња ерупција подморског вулкана Хунга Тонга-Хунга Хапаи, на око 65 км северно од главног града Тонге, највећи вулкански догађај у последњих 30 година.

На друштвеним мрежама су се у почетку брзо појавили видео-снимци и фотографије таласа цунамија који је захватио околна острва, али је након тога уследила тишина пошто је оштећен главни комуникациони кабл.

Комуникација са Тонгом је отада изузетно ограничена, а држављани Тонге широм света ће можда морати да чекају недељама за наставак редовног контакта.

Министарство спољних послова и трговине Новог Зеланда је саопштило данас да су у Тонги потврђена два смртна случаја у овој катастрофи, од којих је једна особа британски држављанин.

Власти Тонге још нису објавиле податке о жртвама, али је породица Анђеле Гловер, Британке која живи у Тонги и која је нестала у цунамију, саопштила јуче да је њено тело пронађено.

БОНУС ВИДЕО:

ХАИТИ НА КОЛЕНИМА: У земљотресу погинуло 2.100 људи, десетине хиљада породица без кућа

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТАЦ БОРИСА ЏОНСОНА ПОСТАО ФРАНЦУЗ: Стенлеј Џонсон се залагао против Брегзита, добио француско држављанство