КЛАН НАЗЕРБАЈЕВА У НЕМИЛОСТИ ПРЕДСЕДНИКА: Први човек Казахстана Токајев чистком диже рејтинг у народу (ФОТО)

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

17. 01. 2022. у 18:27

ПРЕДСЕДНИК Казахстана Касим Жомарт Токајев решио је да отера са политичке сцене клан бившег председника Нурсултана Назарбајева.

КЛАН НАЗЕРБАЈЕВА У НЕМИЛОСТИ ПРЕДСЕДНИКА: Први човек Казахстана Токајев чистком диже рејтинг у народу (ФОТО)

Фото: Архива

На тај начин Токајев хоће да покаже народу да нема везе са богатом родбином бившег преседника која иритра сиромашнији део становника Казахстана, који живи лоше. Осим три зета Назарбајева функцију је морао да напусти и његов сестрић Самат Абиш, који је до сада био први заменик председника Комитета националне безбедности Казахстана.

Минулих дана у Казахстану је колала информација да је Самат Абиш ухапшен, као и његов шеф Карим Масимов. Међутим касније је саопштено да је Самат Абиш на одмору. У понедељак је председничка информативна служба саопштила да је тај блиски рођак Назарбајева смењен са функције. Хоће ли се и против њега повести кривични поступак тек треба да се види. Једно је већ сада јасно, да је председник Токајев оптужио Комитет националне безбедности, који је надређен свим безбедносним службама, да су преспавали припрему покушаја државног удара. Истрага ће показати јесу ли били у вези са организаторима немира.

Фото: Принтскрин

Самат Абиш

У понедељак је такође саопштено да је и трећи зет Назарбајева, казахстански олигар Тимур Кулибајев (55), поднео оставку са функције председника Националне коморе предузетника „Атамекен“. На тој дужности је био последњих осам година. Он је уједно и председним Олимпијског комитета Казахстана. Тимур је био и председник Казахстанске асоцијације организација нафтно-гасног енергетског комплекса „Казенергy“. Његова супруга Динара (55) је на челу Фонда образовања и велики акционар Народне банке Казахстана.

Из Тимурових функција се види колико је он био моћан човек. Његово богаство часопис „,Форбс“ је проценио на 2,7 милијарди долара.

„Новости“ су већ писале да су два друга зета такође морали да дају оставке. Муж најмлађе ћерке Назарбајева Алије (42), Димаш Досанов, био је председник Компаније „Казтрансоил“ . Алија се бави бизнисом и руководи грађевинском компанијом „Елитстрој“ а уједно је и филмски продуцент.

Невенчани муж најстарије ћерке Назарбајева, Дариге (58), Кајрат Шарипов, био је до пре неки дан директор Националне компаније „КазахГас“.

Интересантно је да је први муж Дариге Назарбајеве Рахат Алијев био упетљан у велике афере у Казахстану и на крају се обесио у затвору у Бечу. Рахат Алијев је каријеру почео као директор „Казахстанске фармације“, да би се касније пребацио у полицијске обавештајне структуре и на крају је завршио као амбасадор у Аустрији. Али, он је био оптужен за организацију киднаповања и убиство руководиоца „Нурбакне“ у Алма Ати 2007 ходине. Због тога је дошао у сукоб са тастом Нурсултаном Назарбајевим, па је побегао у Беч.

Фото: Архива

Дарига Назабарјева

Покушао је да добије азил правдајући се да се није слагао са политиком таста-властодршца. Међутим, после одређеног времена био је затворен и у затвору се обесио. Са Даригом је имао троје деце, а она се од њега развела, наводно под притиском оца.

Ако се анализира биографија Дариге Назарбајеве, види се да је отац њу припремао за политичког наследника. Она је завршила на Универзитету „Ломоносов“ у Москви факултет историје, касније је магистрирала и докторирала. Била је директор телевизије и информативне агенције „Хабар“. У политици је догурала до председника Сената Казахстана, а сада је посланик у парламенту.

Остарели Нурсултан Назарбајев (82) највероватније није могао ни да сања да ће од назива оца нације доживети да му вичу – „одлази старче“ и да му у провинцији руше споменике.

Фото: Принтскрин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: 17. тест од почетка године