КРВАВИ БИЛАНС У КАЗАХСТАНУ: У немирима у Алматију и другим градовима највеће земље централне азије погинуло 225 људи

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

16. 01. 2022. у 21:04

ВЛАСТИ Казахстана објавиле су тачан број настрадалих за време крвавих немира у Алматију и више већих градова те најпространије земље у централној Азији, па се сада зна да је погинуло 225 људи од којих 19 полицајаца и војника.

КРВАВИ БИЛАНС У КАЗАХСТАНУ: У немирима у Алматију и другим градовима највеће земље централне азије погинуло 225 људи

Фото АП

Међу погинулима има и грађана који су се затекли на улицама у унакрсној ватри, у време жестоких сукоба када се са обе стране пуцало. Повређено је 4.578 особа од којих су 3.393 полицајци и војници.

Највише људи пострадало је у највећем граду Казахстана Алматију где су сукоби били највећи и најокрутнији. На почетку су полиција и војска покушале да зауставе демонстранте без примене оружја. Тек кад су агресивни муслимански екстремисти запуцали и почели да пале зграде и пљачкају продавнице, полиција је добила команду да пуца "без упозорења".

Тужилаштво је већ подигло оптужнице против 546 лица, а у истражним затворима се још налазе 672 особе. Један број пљачкаша полиција је похватала на основу снимака камера у продавницама и трговачким центрима.

Интересантно је да су демонстранти напали 14 апотека као и више медицинских установа. Иначе, сада све болнице и здравствене установе раде у нормалном режиму.

Полиција тврди да је у нередима учествовало више од 20.000 особа.

Интересантна је изјава Станислава Заса, генералног секретара Организације држава колективне безбедности, који тврди да је тачно да су у нередима учествовали и странци, али да они нису доминирали бројем.

- Међу ухапшеним заиста има странаца из разних земаља, али већина нису били они, већ домаћи грађани - рекао је Станислав Зас.

Последице немира се и даље виде. Многе државне зграде су биле запаљене. У једној од главних улица Алматије која се зове по првом председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву поломљене су све табле са његовим именом. Интересантно је да су се демонстранти у Алматију углавном бавили сукобима са полицијом и војском и пљачком, док је споменик "оцу нације" Назарбајеву који се налази у парку, остао читав.

Али, у неким од провинцијских градова, демонстранти су уз ипак успели да сруше споменик Назарбајеву.

А из књижара у Алматију склоњене су књиге о доскора недодирљивом Назарбајеву.

ОДОШЕ И ЗЕТОВИ У ПАКЕТУ

У СУБОТУ су смењена са својих функција два зета Нурсултана Назарбајева. Димаш Досанов, муж млађе ћерке Назарбајева Алије био је председник "Казахтранс ојла", а Кајрат Шарипбајев, који је био председник националне компаније "Казах гас" је муж старије ћерке Назарбајева Дариге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно