ПРЕВИРАЊА НА ТРЖИШТУ ЗБОГ ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ: Немачке компаније траже додатне кредите

Новости онлине

15. 01. 2022. у 09:31

РАСТУЋЕ цене електричне енергије узнемириле су енергетске компаније широм Европе, приморавајући немачки Унипер да обезбеди кредите вредности 10 милијарди евра.

ПРЕВИРАЊА НА ТРЖИШТУ ЗБОГ ЕНЕРГЕТСКЕ КРИЗЕ: Немачке компаније траже додатне кредите

Фото: Профимедиа/Илустрација

Наиме, немачка комунална компанија Унипер је била принуђена да затражи 10 милијарди евра за нове кредитне линије након што је раст цена природног гаса и електричне енергије без преседана довео до наглог пораста обавеза једне од највећих европских енергетских компанија на основу фјучерс уговора.

Уз зајмодавца са државном подршком, КфW, који обезбеђује 2 милијарде евра енормног пакета финансирања, заједно са 8 милијарди евра од Униперовог финског власника Фортума, банкари сада страхују од борбе за кредите међу мањим компанијама у региону јер се банке из приватног сектора повлаче.

РWЕ, још једна од највећих немачких комуналних компанија, саопштава да је такође направила резервације за кредит, без навођења додатних детаља.

У уторак, пета највећа немачка компанија СТЕАГ саопштила је да је обезбедила најмање 100 милиона евра додатног финансирања како би се заштитила од екстремног раста цена и нестабилности тржишта.

Повећање европских цена за око 250 процената, оставило је бројне компаније изложеним, захтевајући од њих да депонују додатна средства за покривање плаћања везаних за хеџинг, познате као "маргин цаллс" (позив за доплату).

Позиви за доплату настају када јаз између спот цена електричне енергије и нивоа на коме су комуналне компаније продале своју производњу на бази терминских уговора постане превелики, приморавајући их да објаве доплату као доказ да могу да изврше испоруку.

Приликом испоруке, ови уговори се обично поништавају и новац се враћа комуналним компанијама, што је уобичајено пословање све док промене цена нису превише драматичне.

Међутим, недавна волатилност је променила ову динамику, што је довело до тога да комуналне компаније траже већи финансијски простор.

(Б92)

БОНУС ВИДЕО: ПЕЛЕТ ЈЕ ВЕОМА ТРАЖЕН ОВИХ ДАНА - Како се прави и зашто је толико поскупео?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕС У СЛОВЕНИЈИ: Епицентар на 27 километара од Љубљане