НЕМАЧКА ТВРДИ: „Северни ток 2“ засада не испуњава захтеве ЕУ

Новости онлајн

10. 01. 2022. у 08:31

МИНИСТАРКА спољних послова Немачке Аналена Бербок тврди да пројекат изградње гасовода „Северни ток 2“ засада не испуњава захтеве ЕУ и то је, по њеним речима, разлог зашто је заустављен процес сертификације.

НЕМАЧКА ТВРДИ: „Северни ток 2“ засада не испуњава захтеве ЕУ

Фото АП

- Наша савезна влада је јасно указала у коалиционом споразуму да енергетски пројекти у Немачкој морају да буду у складу са европским захтевима, што се односи и на ‘Северни ток 2’. Међутим, тренутно није таква ситуација и сертификација је заустављена - тврдила је министарка спољних послова Немачке у интервјуу италијанском листу „Ла стампа“.

Према њеном мишљењу питање пуштања у рад Северног тока 2 има геополитички карактер. Министарка је потврдила да актуелна немачка влада подржава приступ који је утврђен заједничком декларацијом са САД, у складу са којом ће „према Русији, у сарадњи са европским партнерима, бити уведене ефикасне и оштре мере у случају да Москва користи енергетику као оружје или у случају било каквих агресивних акција у Украјини“.

Бербок сматра да политичка одговорност подразумева да се свима у Европи обезбеди струја и грејање, без обзира на ниво прихода. Она сматра да је потребно да се ојача европска енергетска независност.

Сертификација гасовода

Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.

Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера. Немачка Савезна мрежна агенција је 16. новембра привремено суспендовала сертификацију „Северног тока 2“, јер оператер гасовода, „Гаспромова“ ћерка-фирма „Северни ток 2 АГ“, са седиштем у Швајцарској, мора да региструје филијалу у Немачкој. Док се то не учини, процес сертификације ће бити замрзнут.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈМАЊЕ ПЕТОРО ПОВРЕЂЕНИХ У ЛОНДОНУ: Трибина се срушила на проби параде коњичке гарде