ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА ЕВРОПУ: Путин саопштио када ће пасти цена гаса

Novosti online

29. 12. 2021. у 17:41

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин поручио је да ће домаћинства у Европи, укључујући и Украјину, добити нижу цену гаса када Северни ток 2 буде у функцији.

ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА ЕВРОПУ: Путин саопштио када ће пасти цена гаса

Фото: Танјуг/Спутњик

Још се чека одобрење из Немачке и Европске уније како би се кренуло са снабдевањем гасом из Русије, преко Северног тока 2.

Руски председник Владимир Путин тврди да ће тада домаћинства у ЕУ, али и Украјини која протестује против овог пројекта, добити нижу цену гаса.

Из "Гаспрома" саопштавају да је Северни ток 2 спреман, а цеви напуњене гасом. Директор овог енергетског гиганта Алексеј Милер рекао је да је компанија испунила своје обавезе према купцима гаса.

Заменик руског премијера Александер Новак очекује да ће добити зелено светло Брисела и Берлина за гасовод који иде до Берлина, али на свом путу заобилази Украјину. Његова изградња је завршена још у септембру.

Питање гаса је, у међувремену, постало више геополитичко него економско питање, услед растућих тензија између Русије и Украјине, односно НАТО-а.

Директор украјинске државне енергетске компаније "Нафтогаса" рекао је у новембру да се нада да гас неће потећи Северним током 2 јер он, наводно, није у складу са европским законом.

На питање има ли Русија "план Б" у случају да не добије потребна одобрења, Новак је рекао да не очекују да ће до тога доћи.

Ројтерс наводи да би Берлин и Брисел могли да одобре пројекат најраније средином 2022. године.

Председник Србије Александар Вучић добио је уверавања од руског колеге да ће Србија имати довољне количине гаса ове зиме. У новембру је договорено да цена гаса за Србију у наредних шест месеци остаје иста као и до тада - 270 долара.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића