МИСТЕРИЈА ЕГИПАТСКЕ МУМИЈЕ: Тело жене у погрешном саркофагу открило необичну праксу мумифицирања

Новости онлајн

17. 12. 2021. у 08:13

БРИТАНСКИ филантроп сер Чарлс Николсон купио је мумифицирано тело, ковчег са поклопцем и даску за мумију као комплет током путовања у Египат 1850-их, пре него што га је поклонио Универзитету у Сиднеју у Аустралији 1860.

МИСТЕРИЈА ЕГИПАТСКЕ МУМИЈЕ: Тело жене у погрешном саркофагу открило необичну праксу мумифицирања

Фото: Принтскрин

Натпис на ковчегу идентификује власника као жену по имену Меруа, а на основу иконографије, саркофаг потиче из око 1000. године пре нове ере. Међутим, нова анализа саркофага и мумије показала је да је тело жене, која је када је умрла била стара између 26 и 35 година, заправо много старије од ковчега у којем почива.

Др Карин Совада, са Универзитета Маквери у Аустралији, и њене колеге проучавали су ретко виђену опну од блата која "чува" мумију у сиднејском музеју Чау Чак Винг.

Иако је мумифицирана особа била на ЦТ скенирању 1999. године, др Совада и њен тим су поново скенирали тело користећи новију технологију. Снимци зуба и скелета потврдили су да је реч о мумифицираним остацима жене старе између 26 и 35 година.

- Опна од блата која покрива тело мумифициране жене унутар текстилног омота је нови додатак нашем разумевању староегипатске мумификације - објаснила је др Совада.

Истраживачи кажу да на телу није било знакова спољашњих гениталија, а репродуктивни органи су вероватно уклоњени током мумифицирања. Уместо тога, анализом кости кука, вилице и лобање је утврђено да је реч о жени. Анализа платнених завоја који су обмотани око тела показала је да је жена живела у касном Новом краљевству, око 1200. пре нове ере до 1113. пре нове ере.

Како је онда могуће да је тело старије од саркофага? Научници верују да су трговци из 19. века који су продавали древни египатски ковчег ставили неповезано тело унутра, тако да је изгледало као комплетан сет.

- Нови снимци су такође открили обим и природу блатног омотача, показујући да блатна шкољка у потпуности облаже тело и да је слојевита унутар платненог омотача. Слике најдубљих слојева указују на то да је тело оштећено релативно брзо након почетне мумификације, а блатни омотач и додатни омотачи су примењени да би се тело обновило - објашњава др Совада.

Поред своје практичне "рестаураторске" сврхе, истраживачи сугеришу да је оклоп од блата давао онима који су се бринули о покојницима прилику да опонашају елитне погребне праксе тог времена, укључујући премазивање тела скупом, увозном смолом. Уместо тога, овде су коришћени јефтинији, лако доступни материјали.

С обзиром на то да овај третман оклопа од блата није претходно документован, тим је приметио да није могуће утврдити колико је често коришћен за припаднике плебса у Египту.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)