АСАНЖОВА ВЕРЕНИЦА: Џулијан је доживео мождани удар

Novosti online

12. 12. 2021. у 09:39

ОСНИВАЧ Викиликса држан је иза решетака откако је ухапшен пошто му је ускраћено гостопримство у амбасади Еквадора крајем 2019. након што му је одузет статус политичког азила. Он је претходно био у оквиру амбасаде у Лондону од 2012. године.

АСАНЖОВА ВЕРЕНИЦА: Џулијан је доживео мождани удар

Фото: АП

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж доживео је "мини" мождани удар током октобарског судског саслушања у Великој Британији, открила је његова вереница Стела Морис.

Позивајући се на Асанжову вереницу, Дејли мејл онлајн известио је да се инцидент догодио током видео појављивања пред судом из затвора Белмарш 27. октобра. Након епизоде, наводно је утврђено да је оснивач Викиликса остао са "спуштеним десним капком, проблемима са памћењем и знацима неуролошког оштећења".

Мини мождани удар, медицински познат као пролазни исхемијски напад, узрокован је кратким прекидом протока крви у мозгу, кичмену мождину или ретину, према клиници Мејо. Иако стање можда не узрокује трајне инвалидности, појава указује на то да би могла бити озбиљнија епизода.

Викиликс је објавио саопштење путем Твитера да су лекари потврдили Асанжов мождани удар ујутру на његовом последњем саслушању.

Верује се да су Асанжов мождани удар изазвали затворски услови којима је био подвргнут од свог притвора 2019. године, након што му је Еквадор укинуо статус политичког азила.

Морис је указала да се Асанж „мање-више” опоравио након МР скенирања и давања лекова против можданог удара.

-Џулијан се бори и плашим се да би овај мали удар могао бити претеча већег напада, рекла је она. - То повећава наше страхове о његовој способности да преживи што дуже траје ова дуга правна битка.

-Хитно треба да се реши. Погледајте животиње заробљене у кавезима у зоолошком врту. То им скраћује живот. То се дешава Џулијану. Непрекидни судски спорови су психички стресни.

Морис је подсетила да, иако је Асанж био ослобођен од појављивања пред судом, није му било дозвољено да напусти затворску видео собу.

- Морао је да седи и пролази кроз све ово када је требало да добије извињење. Био је у заиста ужасном стању. Очи су му биле неусклађене, десни капак није хтео да се затвори, памћење му се помутило, описала је она.

Асанжова вереница је тврдила да је Асанж све више узнемирен због тога што мора да проведе још једну празничну сезону одвојено од породице. Асанж и Морис имају два сина, стара четири и две године.

Раније ове године, преко 60 лекара је проценило Асанжово здравље, упозоравајући у отвореном писму да је његово стање постало толико тешко да би могао да умре иза решетака у установи Белмарш. Писмо је засновано на исказима очевидаца о његовом здрављу и његовом појављивању пред судом 21. октобра.

-Нема времена за губљење, наводи се у писму. Лекари који су потписали писмо потичу из САД, Аустралије, Велике Британије, Шведске, Пољске, Немачке, Италије и Шри Ланке.

Најновије откриће долази неколико дана након што су САД добиле спор после жалбе да се Асанж изручи држави како би се суочио са оптужбама за шпијунажу због објављивања хиљада војних и дипломатских досијеа Викиликса, укључујући оне који су разоткрили америчке ратне злочине почињене у Ираку.

Ако буде осуђен у САД, Асанж провео би остатак живота у затвору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРАЉИЦА ШАЉЕ ПОРУКУ НАЦИЈИ: Елизабета донела одлуку како ће прославити 70 година на трону