"МИ СМО ПРОТИВОТРОВ ТИРАНИЈА" : Добитници Нобела за мир позвали на заштиту новинара

Танјуг

11. 12. 2021. у 08:02

СВЕТУ је потребно независно извештавање како би се супротставио моћи ауторитарних влада, поручили су новинари Марија Реса и Дмитриј Муратов приликом церемоније доделе Нобелове награде за мир у Ослу.

МИ СМО ПРОТИВОТРОВ ТИРАНИЈА : Добитници Нобела за мир позвали на заштиту новинара

Фото Танјуг

Реса, која је са Филипина, и Муратов, који је из Русије, поделили су овогодишњу Нобелову награду за мир, која им је додељена за борбу за слободу изражавања у земљама где су се новинари суочавали са сталним нападима, узнемиравањима и убиствима.

 - Да, режимо и гриземо. Да, имамо оштре зубе и јак стисак. Али смо ми предуслов за напредак. Ми смо противотров тиранији -  рекао је Муратов.

Он је током предавања, које је одржао са Ресом у Градској кући у Ослу, упозорио на потенцијални рат између Русије и Украјине, преноси АП.

 - У главама неких лудих геополитичара, рат између Русије и Украјине није више нешто немогуће. Али знам да се ратови завршавају идентификацијом војника и разменом заробљеника", навео је Муратов.

Реса, иначе прва особа са Филипина која је добила Нобелову награду за мир, рекла је да је "ера надметања за вести мртва".

 - Морамо да помогнемо независном новинарству да преживи, првенствено тако што ћемо пружити већу заштиту новинарима и супротставити се државама, које нападају новинаре - навела је Реса.

Церемоније у част добитника Нобелове награде углавном се одржавају у Ослу и Стокхолму 10. децембра, на дан годишњице смрти оснивача награде Алфреда Нобела.

Међутим, због пандемије корона вируса, награде за физику, хемију, медицину, књижевност и економију уручене су на свечаностима у родним градовима лауреата.

БОНУС ВИДЕО:

ПРИКАЗАНА МАКЕТА ЛОГОРА: На Правном факултету одржана трибина о Јасеновцу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРАЉИЦА ШАЉЕ ПОРУКУ НАЦИЈИ: Елизабета донела одлуку како ће прославити 70 година на трону