"ПУТИН ЖЕЛИ ДА ОБНОВИ СОВЈЕТСКИ САВЕЗ" Нове оптужбе из Вашингтона: Москва поручује - не наседајте!

Novosti online

08. 12. 2021. у 11:09

ВАШИНГТОН брине могућност да руски председник Владимир Путин намерава да уђе у историју тако што ће поново створити Совјетски Савез, изјавила је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд.

ПУТИН ЖЕЛИ ДА ОБНОВИ СОВЈЕТСКИ САВЕЗ Нове оптужбе из Вашингтона: Москва поручује - не наседајте!

Фото АП

У Москви поручују да је реч о апсурдним спекулацијама на које не треба наседати.

- Постоје страхови да Путин у својству пројекта свог наслеђа настоји да поново створи СССР. А онда, ко зна да ли ће његови апетити бити задовољени или ће решити да иде даље? - рекла је Нуландова на саслушању у америчком Сенату.

Заменица државног секретара такође је упозорила Русију да „не спроводи планове инвазије на Украјину“. Она је истакла да би сукоб са Украјином, чија је војска модернизована у поређењу са 2014. годином, коштао много крви.

Како каже, Русија је знатно већа, њена војска је много већа, али је Кијев сада много боље припремљен него 2014. Поред тога, многи Украјинци су прошли војску и вратили се у цивилни живот, додала је.

- Има много разлога због којих нико од нас не би требало да жели рат. Он би био изузетно крвав и тежак за Украјину, али и за Русију - сматра она.

Руски сенатор о „обнови“ СССР-а: Апсурдна спекулација

С тим у вези, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов изјавио је да су оптужбе САД да Москва наводно жели да обнови Совјетски Савез апсурдне спекулације које се намерно шире у медијима.

- Последњих година постала је јасна тактика Американаца да у јавни дискурс редовно убацују неосноване и све апсурдније претпоставке и оптужбе на рачун геополитичких конкурената, укључујући Русију - рекао је политичар.

Према његовим речима, циљ је исти, а осмишљен је траљаво – „да се ривали правдају, доказујући своју невиност и неумешаност”.

- Мислим да не треба да наседамо на тако безазлене замке, посебно када их изговарају не друга, већ трећа лица - оценио је Косачов.

Три деценије од распада Совјетског Савеза

Руски сенатор је подсетио да је пре тридесет година, 8. децембра 1991. године, створена Заједница независних држава (ЗНД) и да се овај датум сматра даном распада СССР-а.

Лидери већег броја совјетских република покушали су да ојачају своју моћ на терену последњих година постојања СССР-а, због чега су преовладале центрифугалне силе, а савез је изгубио, додао је.

Сусрела су се два програма – центрипетални и центрифугални. Иза сваког од њих стајали су милиони људи, десетине милиона. Иза сваког. Преовладао је центрифугални програм, који су вешто одиграли тадашњи лидери низа савезних република у интересу јачања сопствене 'републичке' власти“, подсетио је Косачов.

Према његовим речима, „републике су победиле, а СССР је изгубио”.

- Победницима се не суди, али носталгија за нашом заједничком прошлошћу остаје - додао је сенатор.

 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)