БАЈДЕНОВ САВЕТНИК О "СЕВЕРНОМ ТОКУ": То је полуга притиска против "руске агресије"

Новости онлине

08. 12. 2021. у 07:39

ГАСОВОД "Северни ток 2" представља полугу притиска Запада на Москву да не ризикује покретањем инвазије на Украјину, рекао је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.

БАЈДЕНОВ САВЕТНИК О СЕВЕРНОМ ТОКУ: То је полуга притиска против руске агресије

ОКОНЧАНО Брод "Фортуна", Фото АП

- Што се тиче "Северног тока 2", чињеница је да гас у овом тренутку не иде тим гасоводом, што значи да он није у функцији, а то опет значи да он није полуга утицаја у рукама Путина (руског председника) - навео је Саливан на брифингу за новинаре.

Према његовим речима, гасовод је заправо средство за вршење притиска у рукама Запада.

- Ако Владимир Путин жели да види да гас тече кроз гасовод, можда неће желети да ризикује покретањем инвазије на Украјину - сматра амерички званичник.

Саливанова изјава уследила је након што су путем видео-конференције разговарали председници две земље. Једна од главних тема била је Украјина.

Амерички председник Џозеф Бајден је током разговора истакао, наводно, "претећи" карактер померања руских трупа у близини украјинских граница и навео које санкције би САД и њихови савезници били спремни да предузму у случају даље ескалације ситуације, док је руски лидер нагласио да не треба пребацивати одговорност на Русију, јер НАТО предузима "опасне покушаје уласка на територију Украјине".

Подсетимо, западни медији су више пута оптуживали Русију да припрема наводну инвазију на Украјину, лицитирајући с бројем војника које је Москва концентрисала на граници – од 75.000 до 175.000.

Москва је на све оптужбе одговорила ставом да ни за кога не представља претњу, а да је премештање снага на њеној територији – њено уставно, суверено право.

У Русији такође сматрају да западне земље користе причу о наводној инвазији како би даље помериле своје снаге на Исток.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића