БОЖИЋНА ЗАБАВА У ДОБА КОРОНЕ: Џонсоново особље – То је само “сир и вино”

Танјуг

07. 12. 2021. у 23:26

БРИТАНСКА телевизија Ај-Ти-Ви њуз објавила је снимак од прошлог децембра, на којем се стиче утиисак да се званичници кабинета британског премијера шале се на рачун одржавања божићне забаве у Даунинг стриту 10, само четири дана након што се тај догађај десио, у тренутку када су на снази биле строге ковид мере у Великој Британији.

БОЖИЋНА ЗАБАВА У ДОБА КОРОНЕ: Џонсоново особље – То је само “сир и вино”

Фото Танјуг/АП

Особље кабинета премијера Бориса Џонсона се може чути на снимку како се смеје и помиње „сир и вино“, док је тадашња портпаролка премијера Бориса Џонсона Алегра Стратон приметила да „дефинитивно није било социјалног дистанцирања“, преноси Ројтерс.

Снимак од 22. децембра 2020. је, како наводи Ројтерс, проба за конференцију за новинаре Даунинг стрита, које је Стратон требало да води, а особље у сали поставља измишљена питања како би јој помогло у припреми.

-Управо сам видео извештаје на Твитеру да је у петак увече била божићна забава у Даунинг Стриту, да ли препознајете те извештаје?, поставља питање један од присутних, саветник британског премијера Ед Олдфилд.

-Отишла сам кући, одговара кроз смех Стратон, пре него што се прибере и каже „сачекај“, јер изгледа да размишља шта би требало да буде њен одговор.

После дуже паузе Олдфилд пита: "Да ли је премијер одобрио божићну забаву", а Стратон се смеје гледајући у под, пре него што упита: "шта је одговор?".

Особље тада покушава да помогне бившој премијеровој портпаролки да формулише одговор.

-То није била забава, то је био сир и вино, одговара један.

-Да ли су сир и вино у реду?, пита Стратон.

У том тренутку члан особља који је дао коментар о сиру и вину као да каже "Не...шала".

Стратон додаје „био је то пословни састанак“, док се поново смеје.

Она потом упозорава своје колеге да је “ово снимљено“ и кроз смех наводи да је „ова измишљена журка пословни састанак и да није било социјалног дистанцирања“

Џонсон се суочава са питањима и критикама откако је лондонски лист “Мирор" прошле недеље објавио да је било много друштвених окупљања у Џонсоновом кабинету у Даунинг стриту 10, током прошлогодишњег Божићног периода.

Лидер британске опозиционе Лабуристичке партије Кир Стармер рекао је да је овај видео увреда за оне који су поштовали правила изолације, када је то подразумевало и да буду одвојени од својих породица за Божић.

-Имали су право да очекују да ће и влада да уради исто. Лагати и смејати се тим лажима је срамотно.Премијер сада треба да се изјасни и извини, поручио је Стармер у саопштењу.

У говору пре него што је ИТВ објавио видео, Џонсон је рекао да је задовољан што влада није кршила ограничења током затварања због ковид 19.

-Смернице су поштоване све време. Уверио сам се да су се смернице у сваком тренутку поштовале, рекао је Џонсон за медије данас, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)