УКРАЈИНА ЈЕ ВЕКОВИМА БИЛА ДЕО РУСИЈЕ: Земур објаснио зашто Русија не верује НАТО

П. З. С. / Спутњик интернешнел

07. 12. 2021. у 18:52

НАТО је више пута организовао војне вежбе у руском дворишту, понављајући своју жељу да настави ширење алијансе на исток усред растућих тензија између Москве и Вашингтона око Украјине.

УКРАЈИНА ЈЕ ВЕКОВИМА БИЛА ДЕО РУСИЈЕ: Земур објаснио зашто Русија не верује НАТО

Ерик Земур / Фото АП

Француски председнички кандидат Ерик Земур тврди да је опрезан став Русије о проширењу НАТО-а на исток легитиман, што је, како је рекао, питање које треба размотрити у светлу односа између Москве и Кијева.

У интервјуу за француску новинску мрежу БФМ ТВ, 63-годишњак је рекао да је Украјина саставни део Русије „вековима“, због чега је приметио да „морате схватити да Руси не желе да види како се Американци и НАТО искрцавају на својим границама“.

Део разлога се односи на неуспех Вашингтона да испуни своја обећања дата Москви крајем 1980-их и почетком 1990-их, према Земуру.

Фото: Депоситпхотос/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

-Желим да вас подсетим да је председник САД Џорџ Старији Буш, када је срушен Берлински зид и распао Совјетски Савез [1991.], обећао совјетском лидеру Михаилу Горбачову да Америка неће распоређивати своје трупе близу граница Русије, рекао је новинар. – рекао је председнички кандидат.

Он је додао, с обзиром на то да „Американци нису испунили своја обећања“, апсолутно је „легитимно“ да је Русија „веома опрезна“ у погледу непрестаног напредовања НАТО-а ка својим границама.

Ове изјаве долазе усред тињајућих тензија између Москве и Вашингтона због онога што САД описују као гомилање руске војске у близини њене границе са Украјином.

Фото: Танјуг/АП

Москва је више пута демантовала оптужбе Запада о „агресивним акцијама”, истичући да не планира никога да нападне, као и да се наводи о „руској агресији” користе као изговор за распоређивање све више војне опреме и трупа НАТО-а ближе границама Русије.

Министарство спољних послова Русије је раније напоменуло да су изјаве Запада о спремности да помогне Кијеву да обузда „руску претњу“ и смешне и опасне.

Амбасада Русије у Вашингтону је заузврат у саопштењу на својој Фејсбук страници подвукла да „Русија не представља претњу ниједној земљи“.

-Распоређивање руских трупа на територији нације је наше суверено право и никога се не тиче. НАТО и његове државе чланице су те које безобзирно померају своје војне снаге и инфраструктуру ка руским границама, истакла је амбасада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)