ЛУКАШЕНКО СЕ ОСВЕТИО ПОДГОРИЦИ: Контрамере Белорусије Црној Гори

Novosti online

07. 12. 2021. у 18:14

БЕЛОРУСИЈА од 1. јануара 2022. године уводи ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које су увеле санкције против званичног Минска, саопштила је прес-служба белоруске владе.

ЛУКАШЕНКО СЕ ОСВЕТИО ПОДГОРИЦИ: Контрамере Белорусије Црној Гори

Фото: ЕПА

- Утврдити списак робе, пореклом из ЕУ и њених чланица, САД, Канаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Северне Македоније, Уједињеног Краљевства, Црне Горе, Швајцарске, забрањене за увоз на територију Белорусије и продају на територији Белорусије - наводи се у документу, објављеном на порталу правних информација.

Како је прецизирано, за само 10 месеци ове године Белорусија је из поменутих „земаља које спроводе дискриминациону политику и реализују непријатељске акције против ње“ увезла храну и прехрамбене производе у вредности од преко 530 милина долара.

Прес-служба владе Белорусије истиче да је одлука донета „с обзиром на сталне покушаје колективног Запада да изврши незаконити санкциони притисак на земљу“.

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млеко, ораси, воће, живе свиње... Ембарго се неће односити на храну за бебе и неке друге артикле.

Такође се напомиње да ће истовремено бити предузете мере како би се обезбедила равнотежа на потрошачком тржишту, између осталог и помоћу производа домаће производње. Роба која се не производи у Белорусији, а чији је увоз забрањен, биће замењена робом из пријатељских држава, јавља прес-служба.

Главне одредбе ступају на снагу 1. јануара 2022. године и важе шест месеци. У случају даље негативне динамике односа листа забрањених производа може се допунити, прецизирано је у саопштењу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)