ОПТИМИЗАМ НАДЈАЧАО СТРАХ ОД ОМИКРОНА: Стање на берзама се знатно поправило у односу на понедељак

Танјуг

07. 12. 2021. у 10:40

ОПТИМИЗАМ инвеститора на Вол Стриту, подстакнут проценом да ризик од омикрон соја ковида можда није тако велики као што се страховало, прелио се данас на берзе широм Азије и Пацифика које су се значајно опоравиле од пада у понедељак.

ОПТИМИЗАМ НАДЈАЧАО СТРАХ ОД ОМИКРОНА: Стање на берзама се знатно поправило у односу на понедељак

Архива

Индекс хонгконшке берзе Ханг Сенг је порастао за око 2,0 посто, вођен растом цена акција казина и некретнинских компанија као и технолошких фирми, извештава ЦНБЦ.

Кинески технолошки конгломерат Тенцент је забележио раст вредности од 2,68 одсто, а Алибаба од 10,38 процената, након што је претходног дана закључио трговање с губитком од скоро 6,0 посто.

За берзе у континенталној Кини, међутим, ово није био успешан дан, будући да је индекс Шангај Композит напредовао за само 0,12 одсто, док је индекс Шенжен пао за 0,48 процената.

Насупрот томе, јапански Никеи 225 је скочио 2,2 одсто, а подиндекс Топикс за 2,0 посто. Акције Софтбанке су надокнадиле пад од понедељка, када су потонуле за више од 8,0 процената, ојачавши данас за 8,47 одсто.

У Аустралији индекс Сиднејске берзе С&П/АСX 200 је порастао за скоро 1,0 одсто, а јужнокорејски Коспи за 0,48 посто.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, такође је у плусу за око 1,0 проценат.

Акције посрнулог кинеског грађевинара Еверграндеа незнатно су се опоравиле од тешког пада у понедељак. Мада су јутрос на отварању трговања јачале, касније су изгубиле замајац, и према последњим расположивим подацима тргују се по само 0,55 посто вишој цени.

Ова компанија је у петак објавила да не може да гарантује да ће имати довољно новца да измири обавезе према повериоцима и да ће покушати да реструктурира свој дуг у иностранству.

На берзи у Хонг Конгу је синоћ објављено да се оснива комисија за управљање ризицима, у чијој ће надлежности бити ублажавање и елиминисању будућих ризика за Евергранде.

Акције на Вол Стриту су порасле ноћас на крилима оптимизма да омикрон није велика претња као што се раније мислило. Индустријски индекс Дау Џонс је скочио за скоро 650 поена, збрисавши губитке из претходне недеље. Технолошки Насдак Композит је прешао из минуса у плус и закључио трговање с добитком од 0,9 посто на 15.225,15 поена, а општи индекс С&П 500 је напредовао за 1,1 одсто на 4.591,67 бодова.

На робним берзама су цене нафте ојачале у понедељак за готово 5,0 процента јер су страховања од омикрон спласнула, а раст су наставиле и данас на азијском трговању.

Америчка WTI нафта је поскупела за 1,0 проценат на 70,18 долара по барелу, док су фјучерси северноморске нафте Брент порасли за 0,74 посто на 73,62 долара за барел.

На девизним тржиштима доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи главних ривала, попео се на 96,224 поена, настављајући успон са нивоа од 96,1 поена који је достигао на претходној сесији.

Јапански јен је додатно ослабио према долару у односу на понедељак и трговао се по курсу од 113,62 јена за долар.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)