РАНГ ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ ДРЖАВА: Русија међу пет азијских сила

Novosti online

06. 12. 2021. у 23:01

РУСИЈА је заузела пето место на листи азијских сила, објавио је аустралијски аналитички центар The Lowy Institute.

РАНГ ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ ДРЖАВА: Русија међу пет азијских сила

Фото: ЕПА

На првом месту нашле су се САД (82,2 бода), на другом Кина (74,6 бода), док је трећи Јапан (38,7). Индија је заузела четврто место (37,7), док је пета Русија (33).

САД, Брунеја и Шри Ланка су протекле године највише напредовале (+0,6 бодова). Снага Малезије, Јапана и Индије су највише опале. Русија је протекле године изгубила пола бода. По отпорности на стрес је друга, трећа по војном потенцијалу, а четврта по будућим ресурсима и дипломатском утицају.

Поред тога, аналитичари су саставили листу коришћења ресурса за ширење сфере утицаја. На њеном челу је Јапан, док се Русија налазила на претпоследњем месту. Аутори су то објаснили географским положајем државе на периферији Азије.

“Рејтинг азијских сила" објављује се од 2018. године. Аутори упоређују државе по 131 параметру у осам сфера: војни и економски потенцијал, одбрамбене мреже, економски односи, дипломатски и културни утицај, отпорност на стрес, будући ресурси. Већину тога процењују независни стручњаци, а узимају се у обзир и различите међународне оцене.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)