ЗАКОРЕТ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: У наредних пет година раст од 60 одсто

Танјуг

06. 12. 2021. у 17:56

МЕЂУНАРОДНА агенција за енергетику објавила је прогнозу да ће до краја ове године бити рекордно повећан број погона за производњу струје помоћу обновљивих извора енергије (ОИЕ), за 290 гигавата, што је за 10 гигавата више него прошле године.

ЗАКОРЕТ КА ЗЕЛЕНОЈ ЕНЕРГИЈИ: У наредних пет година раст од 60 одсто

Фото Танјуг

ОИЕ ће у укупном расту светског капацитета за производњу електричне енергије имати удео од чак 95 одсто до 2026. године, преноси портал Клима 101.

Додаје се да ће, према проценама стручњака Агенције, капацитети за производњу електричне енергије из ОИЕ у наредних пет година бити за 60 одсто већи у односу на 2020. годину, и да ће до 2026. достићи 4.800 гиогавата, што одговара тренутној снази електрана на фосилна горива и нуклеарних електрана заједно.

Такође, наводи се да ће овај резултат бити остварен, пре свега, захваљујуцјхи новим соларним електранама.

У изваштају се процењује да ће Кина остати водећа земља када је реч о повећању капацитета, где се очекује да ће укупни капацитет соларних електрана и ветропаркова до 2026. бити 1.200 гигавата, док за њом следе Индија, Европа и САД.

Очекује се да ће ова четири тржишта бити заслужна за чак 80 одсто раста.

Соларна енергија ће, према наводима Медународне агенције за енергетику, задржати доминантну улогу у расту обновљиве електрицне енергије, док ће се укупан капацитет ветроелектрана на мору утростручити до 2026. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)