ПРЕТИ НОВА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА? Јак ветар и киша спречавају спасавање, погинуло 14 људи (ВИДЕО)

Танјуг

06. 12. 2021. у 07:21

ЗВАНИЧНИЦИ који надгледају вулкан Семеру у Индонезији су, после смртоносне ерупције вулкана током викенда, упозорили становнике да остану на опрезу јер су јак ветар и киша зауставили напоре потраге и спасавања.

ПРЕТИ НОВА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА? Јак ветар и киша спречавају спасавање, погинуло 14 људи (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/Guardian News

Највиша планина на острву Јава драматично је еруптирала у суботу, избацивши висок стуб пепела у небо који је прекрио околна села, јавља Ројтерс.

Погинуло је 14 људи, а на десетине је повређено.

Снимци из ваздуха приказују кровове који провирују из пејзажа покривеног пепелом, док војни службеници, полиција и становници копају рукама блато како би извукли жртве.

Директор вулканске опсерваторије Семеру Лисванто је упозорио људе да остану на безбедној удаљености од планине, услед извештаја да су се узнемирени становници вратили својим кућама да провере своју имовину и стоку.

- Статус планине Семеру је и даље на нивоу 2, што значи да на овом нивоу људи морају да буду опрезнији јер потенцијална претња још постоји - рекао је он.

Више од 50 људи је задобило повреде од ерупције, углавном опекотине.

Токови лаве уништили су стратешки мост који повезује две области у оближњем округу Лумајанг са градом Маланг.

У области Сумбервулух спасилачки напори су нагло стали због јаког ветра, навео је Ројтерсов сведок, додајући да су јавне кухиње и здравствене установе постављене за више од 1.000 људи који су расељени.

Семеру је један од преко 100 активних вулкана у Индонезији, земљи која се простире дуж Пацифичког ватреног прстена, области високе сеизмичке активности која лежи на више тектонских плоча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)