СИЛЕ СЛОЖНЕ ОКО "АТОМА": Увертира за велики јануарски скуп о неширењу наоружања, у седишту УН

Г. ЧВОРОВИЋ - Ј. КЕРБЛЕР

05. 12. 2021. у 22:49

ПЕТ великих нуклеарних сила (П5), Француска, Велика Британија, САД, Русија и Кина, спремне су да заједнички раде на смањењу ризика и подржавају крајњи циљ - безбедан свет без нуклеарног наоружања. То је закључак конференције, одржане у Паризу крајем минуле седмице, која је била увертира за велики скуп од 4. јануара, у седишту УН, у Њујорку.

СИЛЕ СЛОЖНЕ ОКО АТОМА: Увертира за велики јануарски скуп о неширењу наоружања, у седишту УН

Нуклеарке у "зеленом дилу"

Та, Десета ревизијска конференција потписника Уговора о неширењу нуклеарног оружја биће, већ на почетку године, један од најзначајнијих светских скупова у 2022. Због пандемије, конференција је двапут одлагана. Скуп ће потрајати све до 28. јануара. У заједничком саопштењу из Париза, истиче се и значај Свеобухватног споразума о забрани нуклеарних проба, који је пре четврт века отворен за потпис.

Уговору се до сада придружила 191 држава, укључујући пет са нуклеарним оружјем, чиме је то постао најприхваћенији мултилатерални споразум о наоружању. МИП Русије подсећа да је "споразум непроцењив допринос човечанству, неопходан за сузбијање претњи".

Руско министарство објавило је, на својој интернет страници, саопштење у ком се наводи да су државе П5 препознале своју одговорност да раде заједно на смањењу ризика од нуклеарног сукоба. Како се наводи, оне намеравају да надограде свој досадашњи рад на смањењу стратешког ризика у оквиру процеса П5, и током следећег циклуса ревизије НПТ-а, како би се смањила вероватноћа употребе нуклеарног оружја.

Учесници париског скупа потврдили су посвећеност наставку преговора о ефикасним мерама око споразума о општем и потпуном разоружању под строгом и ефективном међународном контролом. Истакнуто је да је, више од 50 година по ступању на снагу, Споразум дао виталан допринос човечанству, пружањем међународног оквира неопходног за заустављање ширења нуклеарне опасности.

Нуклеарне силе истакле су важност Мораторијума на нуклеарне тестове и преданост циљевима зона слободних од нуклеарног оружја, укључујући зону у југоисточној Азији, као и блискоисточну зону. Опасности од нуклеарног наоружања из дана у дан су све веће, поготово када је реч о новим разорним технологијама. Годинама се вуку и питања нуклеарног досијеа Ирана и ракетног програма Северне Кореје, али и разорна опасност од технологије хиперсоничких и нуклеарних пројектила, кибернетичке технологије.

Пружена је пуна подршка Међународној агенцији за атомску енергију. Нуклеарна енергија, када је реч о мирољубивој употреби, има бројне предности, пре свега у решавању климатских промена, па ће се на предстојећој конференцији о томе изузетно много говорити.

АРГЕНТИНАЦ ПРЕДСЕДНИК?

КАНДИДАТ за председника конференције је аргентински дипломата Густаво Злаувинен, којем су представници Пет великих, дали у Паризу пуну подршку. У току су интензивни разговори са многим светским државницима како би се у Њујорку потписао коначни документ и акциони план.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)