ИЗРАЕЛ ИЗБЕГАВА ОДГОВОРЕ О ЕКСПЛОЗИЈИ У НАТАНЦУ: Тел Авив издвојио додатних 1,5 милијарди долара за сукоб са Ираном

П. З. С. / Спутњик интернешнел

05. 12. 2021. у 22:15

ТОКОМ година било је неколико извештаја о израелским војним операцијама које имају за циљ оштећење иранских нуклеарних локација, што Тел Авив никада није потврдио.

ИЗРАЕЛ ИЗБЕГАВА ОДГОВОРЕ О ЕКСПЛОЗИЈИ У НАТАНЦУ: Тел Авив издвојио додатних 1,5 милијарди долара за сукоб са Ираном

Фото: Депоситпхотос


Најновији извештаји за априлску експлозију у фабрици Натанц окривљују локалне научнике за које се наводи да их је регрутовао Мосад, елитна обавештајна агенција Тел Авива.

Заменик израелског министра одбране Алон Шустер изјавио је да „не може да каже“ шта је изазвало експлозију 4. децембра у региону Натанц у Ирану, где се налази нуклеарна локација. Шустер је избегао питање водитеља Радија 103ФМ о израелском саучесништву у догађају.

-Не питамо човека шта је радио ноћу, али тренутно покушавамо да дипломатским путем дођемо до промене мотива у целом свету.

Шустер се уместо тога фокусирао на напоре које Израел предузима да осујети оно за шта Тел Авив тврди да је ирански развој свог програма нуклеарног оружја. Званичник министарства одбране Тел Авива је инсистирао да се ирански нуклеарни програм тиче целог света, а не само Израела. Тел Авив доследно тврди да Техеран настоји да добије нуклеарно оружје. Иран је доследно негирао те тврдње.

Фото АП

Заменик министра одбране је изразио наду да ће Тел Авив „мобилисати“ свет да заустави Иран, али је напоменуо да је Израел способан да делује сам – укључујући коришћење војних опција. Шустер је такође приметио да је Тел Авив уложио велика средства да повећа своју спремност за војни сценарио.

-Ми смо у прошлости користили силу против наших непријатеља и уверени смо да у екстремним ситуацијама постоји потреба да се делује војним средствима.

Израел је недавно издвојио око 1,5 милијарди долара за развој војних капацитета за напад на иранске нуклеарне објекте, који могу бити утврђени и скривени под земљом. Једна таква локација налази се недалеко од града Натанца, где се 4. децембра чула експлозија. Локални медији су известили да су у то време видели јарко светло на небу.

Иранске власти су касније покушале да смире страхове јавности, сугеришући да нема разлога за забринутост и уместо тога тврдећи да је мрежа противваздушне одбране те земље испалила пројектил као део теста својих „снага за брзо реаговање“. Након инцидента нема жртава.

Објекат Натанц је био нападнут у прошлости, посебно у експлозији у априлу 2021. за коју су иранске власти окривиле саботажу. Недавни медијски извештај објављен у часопису Jewish Chronicle тврди да је напад извршило 10 иранских научника које је регрутовао Мосад. Тел Авив није директно потврдио да су напали нуклеарну локацију. Техеран није изнео званичне наводе у вези са саучесништвом Израела у догађају из априла ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ НИЈЕ ИЗАБРАН НИ У ДРУГОМ КРУГУ: Еди Рама позвао опозицију да предложи кандидата