КИНА ОПТУЖУЈЕ АМЕРИКУ: Под изговором демократије мешају се у послове других земаља

Новости онлине

05. 12. 2021. у 12:41

МИНИСТАРСТВО спољних послова Кине оптужило је Сједињене Америчке Државе да врше притисак на друге земље и мешају се у њихову унутрашњу политику, наводи се у извештају Министарства под називом "Ситуација са демократијом у САД“.

КИНА ОПТУЖУЈЕ АМЕРИКУ: Под изговором демократије мешају се у послове других земаља

Фото АП

Модел демократије који промовишу Сједињене Америчке Државе само је параван и изговор за вршење притиска на друге државе и мешање у њихове унутрашње ствари, истиче се у извештају.

- Сједињене Америчке Државе су дуго игнорисале структуралне недостатке сопственог демократског система и недостатке унутрашње демократске праксе. Поносни су што представљају "модел демократије" и под овим изговором мешају се у унутрашње ствари других земаља, под заставом демократије покрећу ратове, изазивајући регионалне нереде и хуманитарне катастрофе - наводи се у документу.

Министарство примећује да, упркос разликама у нивоима економског развоја, историје и културе, "америчка влада намеће другим државама сопствени политички систем и вредности, спроводи "демократске реформе", планира "обојене револуције", меша се у унутрашње послове других земаља, па чак и свргава режиме других земаља са катастрофалним последицама".

У извештају се истиче да се "америчка демократија претворила у "монетарну политику" у којој су одлучујуће финансије. Расна дискриминација наставља да постоји и напредује, шири се диференцијација између богатих и сиромашних".

Министарство додаје да Сједињене Америчке Државе за вршење притиска на друге земље активно користе праксу увођења једностраних санкција, "злоупотребавајући своју финансијску хегемонију и технолошке предности".

- Надамо се да ће Сједињене Америчке Државе побољшати сопствени демократски систем и праксу и променити приступ у односима са спољним светом. То ће користити не само америчком народу, већ и народима целог света. Ако ниједна земља не буде покушавала да монополизује демократске стандарде, намеће свој политички систем другима и користи демократију као средство за сузбијање других земаља, свет ће постати бољи - истиче Министарство.

Председник Кине Си Ђинпинг је 10. септембра изјавио да би теоријски сукоб између САД и Кине угрозио не само ове земље, већ и цео свет.

Он је додао да је политика коју САД спроводе у последње времена довела до одређених потешкоћа у кинеско-америчким односима. Тренутна ситуација не задовољава ни обе земље, ни друге светске силе.

Према речима председника Кине, Вашингтон и Пекинг морају да покажу одговорност и политичку вољу и што пре нормализују своје односе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)