ИНЦИДЕНТ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Руски авион морао да скрене са курса због авиона НАТО

Танјуг

05. 12. 2021. у 12:04

РУСКА управа цивилног ваздухопловства Росавијација потврдила је данас да је њено особље за контролу летења морало да скрене курс летелице како би спречило судар са авионом НАТО у региону Црног мора.

ИНЦИДЕНТ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Руски авион морао да скрене са курса због авиона НАТО

Фото: AP Photo/Marina Lystseva

Наводи се да је извиђачки авион НАТО летео близу цивилне летелице авиокомпаније "Аерофлот" са више од 140 путника у Москви и да је више пута игнорисао покушаје контроле ваздушног саобраћаја да ступи у контакт са њим, пренео је "Раша тудеј".

Путнички авион је био приморан, због безбедног мимоилажења, да спусти висину.

Росавијација наводи у саопштењу да је контрола ваздушног саобраћаја приметила извиђачки авион НАТО "Бомбардиер ЦЛ-600 Артемис" како се брзо спушта са 11.000 метара на 9.200 метара док је прелазио путању цивилног лета у непосредној близини лета Аерофлота под ознаком СУ501.

Копнена контрола је тада била обавезна да интервенише, саветујући летелицу за Москву и још један цивилни авион типа "ЦЛ-650" са Малте, који је летео из руског летовалишта Сочи за Скопље у Северној Македонији, да промене курс.

- Курс и висина цивилног авиона су брзо промењени. Мере које су предузели руски контролори летења обезбедиле су безбедност летова у области изнад међународних вода Црног мора- додаје Росавијација.

Овај инцидент је потврдио руски авиопревозник "Аерофлот".

Авиокомпанија је открила да је посада "ербаса" А330 за Москву могла да види НАТО авион и пре него што им је речено да промене курс путем контроле лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)