УКРАЈИНЦИ СЕ БУНЕ ЗБОГ СЕВЕРНОГ ТОКА: Немачка одлука је изругивање

Новости онлине

05. 12. 2021. у 08:48

ДИРЕКТОР украјинске компаније "Нафтогас" Јуриј Витренко назвао је одлуку немачке Федералне мрежне агенције (БНА) да дозволи оператору "Норд стрим 2 АГ" да отвори немачку филијалу – изругивањем, преноси лист "Еурактив".

УКРАЈИНЦИ СЕ БУНЕ ЗБОГ СЕВЕРНОГ ТОКА: Немачка одлука је изругивање

Фото АП

Према његовом мишљењу, гасовод "Северни ток 2" не треба да буде сертификован, јер наводно "није у складу са правилима Европске уније".

- Очигледно смо против оваквог приступа. Нема смисла сертификовати само део гасовода, то је исмевање правила Европске уније и надамо се да до тога неће доћи - рекао је Витренко.

Директор "Нафтогаса" инсистира на томе да на свим деоницама постоје алтернативни добављачи.

Гасовод "Северни ток 2" полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније "Норд стрим 2 АГ" као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.

Међутим, немачки регулатор (Федерална агенција за мреже) обуставио је у новембру сертификацију компаније „Норд стрим 2 АГ“, као независног оператора гасовода „Северни ток 2“. Процес ће бити настављен када „Норд стрим 2 АГ“ формира немачку филијалу која ће се поново пријавити за сертификацију.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)