ЗБОГ ОВОГ РУСКОГ ОРУЖЈА АМЕРИКАНЦИ НЕ СПАВАЈУ: Нова класа наоружања адут у Путиновим рукама

Novosti online

04. 12. 2021. у 20:25

РУСКИ нуклеарни подводни дрон адут је у рукама руског председника Владимира Путина у односу на Американце, пише портал „19fortyfive“.

ЗБОГ ОВОГ РУСКОГ ОРУЖЈА АМЕРИКАНЦИ НЕ СПАВАЈУ: Нова класа наоружања адут у Путиновим рукама

Фото принтскрин Youtube/news24 plus

Како се наводи у чланку чији је аутор војни експерт и официр у оставци Брент Иствуд, Сједињеним Државама ће бити тешко да класификују тај апарат и крстарећи ракету са нуклеарним мотором на следећим преговорима о стратешкој стабилности.

-То је нова класа наоружања. Он (Посејдон) вероватно не да мира америчким експертима за контролу наоружања, наводи аутор.

Према његовом мишљењу, овај подводни дрон обезбеђује Путуну полугу притиска на Американце по питању противракетне одбране коју НАТО поставља у Источној Европи.

„Посејдон“ је подводни роботизовани апарат са нуклеарним мотором који је руски председник први пут представио током обраћања Федералној скупштини 2018. године.

Према његовим речима, такви беспилотни апарати могу бити наоружани како конвенционалном, тако и нуклеарном муницијом што им омогућава да неутралишу читав спектар циљева, укључујући и групе авиона, инфраструктуру и друго.

Крајем јула у Женеви је одржана рунда руско-америчког дијалога о стратешкој стабилности.

Руска страна није искључила могућност да у будућности са Американцима дискутује и о „Посејдону“ али само под условом да ти преговори обухвате и забринутост Русије због америчког наоружања.

Као гест добре воље Москва је уврстила хиперзвучне ракете „Авангард“ у област обухваћену Споразумом СТАРТ.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)