СПРЕМАЈУ СЕ ЗА ПРОДОР ОМИКРОНА: Више од 75 милиона случајева инфекције вирусом корона у Европи

Срна

03. 12. 2021. у 22:40

ЕВРОПА је данас прешла 75 милиона случајева инфекције вирусом корона, према подацима Ројтерса, док се регион припрема за нову варијанту омикрон у тренутку када су болнице у неким земљама већ оптерећене тренутним порастом.

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА ПРОДОР ОМИКРОНА: Више од 75 милиона случајева инфекције вирусом корона у Европи

Фото: Д.Н.

Више од 15 земаља у Европи пријавило је потврђене случајеве нове варијанте која је потресла финансијска тржишта. Агенција за јавно здравље ЕУ саопштила је јуче да би варијанта омикрон могла бити одговорна за више од половине свих инфекција у Европи у року од неколико месеци.


Чак и пре открића омикрона, Европа је била епицентар пандемије са 66 од сваких 100 нових инфекција сваког дана из европских земаља, према Ројтерсовој анализи. Источна Европа има 33 одсто од укупно пријављених случајева и око 53 одсто од укупно пријављених смртних случајева у Европи. Велика Британија је до сада пријавила највећи укупан број случајева инфекције вирусом корона у региону, а следе Русија, Француска и Њемачка.

Подаци Ројтерса показују да се темпо пандемије убрзао у другој половини 2021. године. Европа је пријавила највећи дневни просек од 359.000 нових случајева у другој половини у поређењу са највећим дневним случајевима од око 241.000 дневно у првој половини године. Европском региону било је потребно 136 дана да пређе са 50 милиона случајева на 75 милиона, у поређењу са 194 дана колико је било потребно да се са 25 повећа на 50 милиона, док је првих 25 милиона случајева пријављено за 350 дана.

Да би се избориле са тим порастом, неколико европских влада је поново наметнуло ограничења активности, у распону од потпуног затварања у Аустрији до делимичног затварања у Холандији и ограничењима за невакцинисане у деловима Њемачке, Чешке и Словачке. Оклевање у вези са вакцинацијом је глобални феномен, али стручњаци кажу да би становници централне Европе могли бити посебно скептични, деценијама након што је колапс комунистичке владавине нарушио повјерење јавности у државне институције.

У Летонији, једној од најмање вакцинисаних земаља у ЕУ, тела у мртвачницама гомилају се једна на друго, јер по њих нико не долази, док чланови породица чекају буквално у редовима на гробљима да их сахране. Болнице у Чешкој, где је само 62 одсто становништва добило бар једну дозу, оптерећене су бројем пацијената заражених вирусом корона.

Њемачке ваздухопловне снаге пребациле су пацијенте са ковидом из пуних болница у друге у земљи користећи "летеће јединице интензивне његе". У Украјини, гдје је само 30 одсто популације добило барем прву дозу, просечан број смртних случајева од ковида дневно бележи рекорде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)