ВАН ДЕР БЕЛЕН: Аустрији потребна снажна, делотворна влада

Танјуг

03. 12. 2021. у 22:42

ПРЕДСЕДНИК Аустрије Александер ван дер Белен поручио је вечерас да је неопходна снажна, делотворна влада и да се у одлучивању о постављању министара Народна партија (ОВП) не сме руководити партијском логиком.

ВАН ДЕР БЕЛЕН: Аустрији потребна снажна, делотворна влада

Александер ван дер Белен/ Фото: ЕПА

Ван дер Белен је у обраћању грађанима преко јавног сервиса ОРФ казао да се насмејао свим сатирама и карикатурама о актуелној ситуацији, као што је тврдња да је његова канцеларија постала „драјв ин“ за бројна полагања заклетве.

Пренео је да га је нови лидер ОВП Карл Нехамер информисао о променама у странци и новим члановима владе.

- Укратко, може се рећи да се Аустрија налази поново пред реконструкцијом владе. ОВП као најснажнија политичка снага може сама одлучити кога ће именовати за министарска места, али мора бити свесна да се ради о попуњавању високих државничких функција, а не о партијским логикама - поручио је Ван дер Белен.

Указао је да је његов задатак да осигура да се у томе не забораве теме које су за целу земљу важне, да се не гледа само на сфере утицаја и моћи, већ на грађане и њихова велика и оправдана очекивања.

- Поверење је најважнији капитал политике - подсетио је Ван дер Белен на речи немачка канцеларка Ангела Меркел у њеном опроштајном говору, те додао да су то праве речи и нагласио да је сада важно да се поврати изгубљено поверење.

То се може, навео је, само кроз озбиљан рад у корист свих, кроз одлуке заснованим на чињеницама, транспарентну комуникацију, сарадњу, стабилношћу и транспарентношћу.

Ван дер Белен је истакао да је битно да се важне функције у држави попуне одговарајућим личностима, које уживају поверење.

- Основни услов за преузимање функције јесте да се има поштовање према тој функцији, да имате жељу да то чините. Та особа наравно мора бити и стручна и мора имати интегритет - објаснио је и најавио да ће разговарати са именованим министрима.

Аустрији су, нагласио је, потребни јасноћа, заједничко деловање, брзо, доследно у уставноправно деловање, јасне одлуке, а на доносиоцима одлука је да доносе исправне, иако се чине непопуларним.

Ван дер Белен је поручио да има пуно посла пошто се земља налази усред пандемије са здравственим, економским и међуљудским последицама.

- Налазимо се и у једној озбиљној климатској кризи, која угрожава нашу будућност, благостање и заједницу. То су само две горуће теме којима се мора у потпуности посветити влада и које се не могу одлагати - рекао је аустријски председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)