"КОЛОР ФИЛМ" УСТАЛАСАО НЕМЦЕ: И некадашња панк икона Нина Хаген изненађена

И. СТАНОЈЕВИЋ

03. 12. 2021. у 22:41

ЈАВНОСТ у Немачкој, али и ван граница, не крије изненађење избором песама одлазеће канцеларке Ангеле Меркел за опроштајно вече, којим је нација, у четвртак, испратила своју "мути" са највише државне функције.

КОЛОР ФИЛМ УСТАЛАСАО НЕМЦЕ: И некадашња панк икона Нина Хаген изненађена

Фото: ЕПА

Буру је подигла нумера панк иконе Нине Хаген из 1974. године "Заборавио си колор филм", а и сама певачица, коју је та песма прославила, изразила је огромно запрепашћење.

Хагенова је на "Фејсбуку" написала да је "шокирана, као што су то и сви музички уметници у Немачкој". Бројни медији подсетили су да је и извођачица ове нумере, током деценија, избегавала да је ставља на свој репертоар, будући да је писац текста био кривично гоњен и осуђен за деликте у некадашњој Источној Немачкој.

Осим тога, две године пре него што је Хагенова лансирана у светску орбиту, између осталих и овом нумером, Меркелова и она учествовале су заједно у једној ТВ емисији.

Канцеларка је тада била министар за жене и омладину, а ток-шоу се бавио предлогом легализације меких дрога. Хагенова се споречкала са учесницом дебате која је седела поред Меркелове и у једном тренутку изнервирана повикала: "Драћу се на вас колико год хоћу!"

Нина Хаген, Фото Архива

Следећа реченица, мада је нека врста узречице у немачком језику, учинила је да не буде сасвим извесно коме се Нина обратила, Меркеловој, или жени до ње. Узвикнула је, наиме, "О томе се ради, моја драга мајко!" и демонстративно напустила студио, усред преноса уживо. Остало је недоречено коме је то заправо рекла, с обзиром на то да Немци Меркелову зову "мути".

Тамошњи медији истичу да је остало без одговора и питање шта је Меркелова овом песмом хтела да поручи. Да ли је у питању само носталгија, јер наслов говори о црно-белом филму у фото-апарату, због ког "нико неће знати како нам је лепо било", или је присутна и порука будућим генерацијама? Највероватније, и једно и друго. Младост Меркелове у некадашњем НДР-у, али и 16 година канцеларовања свим Немцима. Ту је и упозорење да је још присутан јаз између "источњака" и "западњака" и својеврсни апел онима који долазе да учине све што могу да се он "затрпа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)