НОВИ КАНЦЕЛАР АУСТРИЈЕ САРАЂУЈЕ СА СРБИЈОМ: Нехамер скоро посетио Београд, познаје српски врх

Д. Д. С.

03. 12. 2021. у 16:03

НОВИ лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Карл Нехамер, који је био генерални секретар ОВП на почетку реформе странке, могао би вратити народњаке својој изворној конзервативној политици, мање либералној него под претходником Себастијаном Курцом.

НОВИ КАНЦЕЛАР АУСТРИЈЕ САРАЂУЈЕ СА СРБИЈОМ: Нехамер скоро посетио Београд, познаје српски врх

Фото: Танјуг

Са Србијом је неговао добру сарадњу на месту министра унутрашњих послова, ове године је посетио Београд, а у Бечу, пре пар месеци, примио је шефа српске дипломатије Николу Селаковића и свог ресорног колегу Александра Вулина.

Нехамер важи за хардлајнера, што је доказао на месту министра унутрашњих послова, када је водио стриктну политику према мигрантима, посебно из Авганистана. Он се уједно залагао и за тешњу сарадњу са земљама Западног Балкана у борби против илегалне миграције, ставивши им на располагање људство и опрему. Приликом посете Србији, у априлу ове године и сусрету са Александром Вулином, Нехамер је оценио да Србија и Балкан не могу постати паркинг за мигранте.

Реагујући на упад припадника РОСУ на север Косова, 13. октобра, Нехамер је поручио да насиље није решење и не може бити оруђе политике. Нехамер је тада, на конференцији за медије у Приштини, подсетио да је Аустрија земља која није чланица НАТО-а са највећим контигентом при Кфору. Указао је да је важно да се не изазову тензије и додао да га "радује да косовска полиција одмерено делује".

Говорећи поводом Дана Европе 9. маја, указао је на значај ширења Европске уније на Западни Балкан.

- Већ две деценије имамо тесну безбедносну политичку сарадњу с државама тог региона. Западни Балкан је одлучујући, пре свега и за стабилно безбедносно стање у Аустрији - нагласио је Нехамер.

Током пандемије је Нехамер био чврст у ставу да треба кажњавати све који крше мере и локдаун. Нехамер је рођени Бечлија, који је, после школовања, добровољно пришао војсци, где је завршио службу чином поручника. Затим је радио у обуци официра при Министарству одбране, и као тренер за комуникацију и у Политичкој академији ОВП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)