ИЛОН МАСК ЗАРАЂУЈЕ НА ПРОДАЈИ АКЦИЈА: Од новембра продао деонице Тесле у вредности 11 милијарди долара

Танјуг

03. 12. 2021. у 15:42

ГЛАВНИ извршни директор "Тесле" Илон Маск продао је до сада акције које има у тој компанији за скоро 11 милијарди долара, откако је на Твитеру анкетирао своје пратиоце да ли да прода или не 10 посто свог удела у том прозвођачу електричних аутомобила.

ИЛОН МАСК ЗАРАЂУЈЕ НА ПРОДАЈИ АКЦИЈА: Од новембра продао деонице Тесле у вредности 11 милијарди долара

Фото: ЕПА

Маск је од 8. новембра до данас укупно продао 10,11 милиона акција, што је више од половине количине коју је обећао да ће продати, преноси Ројтерс.

Последњу продају у вредности од 983,4 милиона долара реализовао је 2. децембра.

Шеф "Тесле" је 6. новембра саопштио да ће продати 10 одсто свог удела у компанији ако корисници Твитера гласају за то.

Он је поседовао, комбиновано преко свог труста и берзанских опција, укупно око 244 милиона акција "Тесле", чиме је његов власнички удео у компанији износио 30. јуна око 23 процента. Тај износ укључује 170 милиона акција које држи његов труст.

Ројтерс напомиње да Маск није прецизирао у Твитер анкети да ли намерава да прода 10 одсто акција које су у његовом индиректном власништву преко труста или продаја обухвата и његове опције на акције. Опција на акције представља привилегију запослених у некој компанији да по повољнијој, унапред договореној цени, купе у одређеном року или на одређени датум деонице фирме. Опциони уговори губе вредност и све опције истичу после утврђеног временског периода.

Маск и даље има опцију на куповину додатних око 10 милиона акција по цени од 6,24 долара по комаду, која истиче у августу следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)