ПАПА ФРАЊА ХВАЛИ "БРАТСКУ ЦРКВУ": Поглавар римокатоличке цркве почео петодневну турнеју по Кипру и Грчкој посетом Никозији

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

03. 12. 2021. у 06:40

КАДА данас у раним јутарњим часовима папа Фрања посети православног кипарског архиепископа Хризостома и сусретне се, у православној катедрали у Никозији, са члановима Светог синода, биће то још један историјски тренутак за две цркве.

ПАПА ФРАЊА ХВАЛИ БРАТСКУ ЦРКВУ: Поглавар римокатоличке цркве почео петодневну турнеју по Кипру и Грчкој посетом Никозији

Фото АП

Фрања је други папа, после Бенедикта, који посећује Кипар, а затим одлази у Грчку, у веома осетљиво политичко време са подељеним Кипром, али и горућим проблемом илегалне имиграције. Порука папиног путовања је, пре свега, важност дијалога, али и доказ братских односа двеју цркава, наводе кипарски медији.

- Долазим стопама првих великих мисионара, Светог Павла и кипарског светог Барнабе, како би се ослонили на изворе братства са православном црквом. Средоземно море угостило је велике цивилизације и грли многе народе, позива нас да пловимо заједно, а не да се раздвајамо и да свако иде својим путем - поручио је папа у земљи у којој је 80 одсто православног a, четири процента католика и 16 одсто сунитских муслимана.

Ово је 35. међународно путовање папе Фрање и сусрет са православним свештенством изузетно је важан за римског викара. На Кипру, где је свега око 30.000 католика, за Ватикан је приоритет ојачавање напора за добре односе католика и православаца:

- Односи су и до сада били добри, а папа жели да охрабри мале католичке заједнице на Кипру и Грчкој - рекао је уочи путовања бискуп Брајан Фарел, секретар Папинског већа за јединство хришћана.

Безбедносне мере су на највишем нивоу, уз папу су допутовали и швајцарски гардисти, а 500 полицајаца брине се да све протекне у реду. Нунцијатура Свете столице у којој папа борави налази се у тампон-зони под заштитом Уједињених нација, која дели главни град кипарских Грка од главног града кипарских Турака.

Два дана биће блокиран саобраћај у центру Никозије, те око катедрале Госпе од Милости, као и на стадиону где ће папа одржати мису. Званични дочек је у Председничкој палати где се папа састаје са председником Никосом Анастасијадесом, а на столу су и осетљиве теме кипарско--турских односа. Ватикан је објавио да је мото ове историјске посете "Тешити једни друге у вери", а из окружења папе Фрање поручује се да ће позвати на солидарност према избеглицама, како би се смањиле патње људи који са Кипра настоје да дођу до западне Европе. Уочи одласка на Кипар договорио се да ће педесетак имиграната добити могућност пресељења у Италију, док 11.000 људи чека шта ће бити са њима.

Сутра са званичницима у Атини

У суботу ће папа одлетити у Атину, где ће у председничкој палати разговарати са највишим грчким политичарима, председницом Катерином Сакеларопулу и премијером Киријакосом Мицотакисом. Предвиђен је и сусрет са православним надбискупом Ијеронимом. Након Атине папа ће отићи на острво Лезбос, где ће посетити избеглице и одржати говор о светској хуманитарној кризи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)