ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА СТВАРА РАСКОЛ У ЕУ: Унија подељена на два моћна блока

Танјуг

02. 12. 2021. у 17:18 >> 17:19

ПОЈЕДИНЕ државе Европске уније, укључујући Француску и Шпанију, затражиле су јачу реформу прописа тржишта енергије у блоку како би се избориле са високим ценама, што је наишло на противљење друге групе држава, међу којима је и Немачка, уочи данашњег састанка министара ЕУ.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА СТВАРА РАСКОЛ У ЕУ: Унија подељена на два моћна блока

Фото: Архива

Немачка, Данска, Холандија и шест других земаља објавиле су у среду заједничко саопштење у којем се противе реформама енергетског тржишта ЕУ, пред састанак министара енергетике, на којем ће се разговарати о њиховом одговору на високе цене гаса и струје, преноси Ројтерс.

Ограничавање цена или прелазак на другачији систем одређивања националних цена електричне енергије могао би да обесхрабри трговину електричном енергијом између земаља и подрије напоре за јаче увођење јефтине обновљиве енергије у систем, тврде ове земље.

Друга група држава - Шпанија, Француска, Италија, Грчка и Румунија - узвратила је саопштењем у којем се позива на примену правила ЕУ за заштиту потрошача од снажних осцилација цена. Оне се такође залажу за заједничку куповину гаса земаља ЕУ, како би се формирале стратешке резерве, и за анализу којом би се дефинисале реформе за тржиште електричне енергије у блоку.

Цене енергената у Европи порасле су јесенас до рекордно високих нивоа због оскудне испоруке гаса наспрам велике потражње у економијама које се опорављају од пандемије ковид-19. Иако су се цене гаса повукле са октобарских рекорда, оне су још увек релативно високе.

Земље чланице ЕУ и даље немају заједнички одговор на раст цена енергије, упркос томе што су њихови лидери и министри одржали више хитних састанака последњих месеци по том питању.

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон изјавио је данас да ће Европска комисија предложити оквир који ће омогућити заједничку набавку стратешких резерви гаса, али није изнео детаље о томе.

То ће бити део предстојећег предлога Комисије за унапређење законодавства ЕУ о тржишту гаса, који би требало да буде објављен 14. децембра.

Многе земље ЕУ већ су прибегле примени привремених националних мера како би заштитиле потрошаче од већих рачуна, међу којима су и смањење пореза на струју и субвенције за домаћинства.

Министри ће данас такође оценити напредак у преговорима о утврђивају јачих циљева ЕУ за побољшање енергетске ефикасности и проширење обновљивих извора енергије у овој деценији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)