БЕЛОРУСКИ КГБ ОТКРИО СТРАШАН ПЛАН: Спречили украјинску операцију, Лукашенко открио детаље

Новости онлине

01. 12. 2021. у 20:22

КРИЈУМЧАРЕЊЕ оружја чији је покушај предаје мигрантима на граници са Пољском пресрео КГБ Белорусије, долазило је из Украјине, а илегални промет почео је пре мигрантске кризе, изајвио је у интервјуу за РИА Новости белоруски председник Александар Лукашенко.

БЕЛОРУСКИ КГБ ОТКРИО СТРАШАН ПЛАН: Спречили украјинску операцију, Лукашенко открио детаље

Фото: Профимедиа/Википедија

Лукашенко је истакао да су оружје хтели да употребе против председника Белорусије, руске војне базе и новинара, укључујући дописника „РТ“ Константина Придибајла.

- Ми смо то приметили, мислим, пре три недеље, а почели смо да пратимо још раније. Овај промет оружја већ долази из Украјине, то је катастрофа - приметио је Лукашенко.

Према његовим речима, кријумчарење иде преко украјинске границе, а један случај је забележен из Донбаса преко руске границе.

- За две године један случај, све остало је ишло преко украјинске границе. И почело је пре избеглица. И већ смо приказивали та тајна скровишта на телевизији, привели смо људе - рекао је он.

Председник Белорусије објаснио је да је „оружје било намењено после председничких избора за елиминисање председника и вршење терористичких напада на територији Белорусије“.

- Пресекли смо против руске војне базе... против наших новинара, против вашег новинара Костје Придибајла... Он се такође нашао на санкционом списку. Приводили смо људе... Организатори су били... Американци и Белоруси који су приведени у Москви. А оружје ─ тамо су прављена скровишта, открили смо једно скровиште у близини Минска. Полиција и КГБ су чекали, дошао је човек по оружје и привели смо га тамо, на лицу места - испричао је белоруски лидер.

Он је додао да су криминалци хтели да искористе оружје за организовање сукоба у избегличком кампу.

Како је рекао, када су поливали људе хемикалијама на граници, тада су употребили оружје. То би могло да изазове у најмању руку гранични сукоб, а ко зна у шта би се то даље претворило.

- Припадници КГБ-а открили су покушај да се тамо пребаци оружје, када су тек планирали и почели смо да чувамо тај камп. Наши граничари у потпуности чувају камп да тамо нико не би пришао - додао је Лукашенко.

Он је напоменуо да када белоруски граничари не би чували тај камп, „био би као други кампови, као што имају у Европској унији, такви привремени кампови“.

- Морам рећи да би већ одавно дошло до сукоба на граници са Литванијом и Пољском. Стога морамо да штитимо тај камп од продора оружја које долази из ратне зоне, из Украјине, преко тамошње украјинске границе, на територију Белорусије - констатовао је Лукашенко.

Раније је белоруски КГБ привео човека који је превозио оружје за терористичке групе у земљу и који је успео да направи неколико скровишта. Против приведеног Сергеја Соколова покренут је кривични поступак збот терористичког акта. Према речима портпарола КГБ-а, страни покровитељи су Соколову поверили задатак опремања скровишта ватреним оружјем, муницијом и експлозивним направама у разним деловима Белорусије. Ова скровишта била су намењена другим екстремистичким групама које су покушале да формирају стране обавештајне службе.

Неколико хиљада миграната последњих недеља се окупило на граници Белорусије и Пољске у нади да ће стићи до земаља Европске уније. Пољске власти појачале су граничну безбедност, кон центрисале војску и осујетиле покушаје илегалних имиграната да уђу у земљу, окривљујући Минск за мигрантску кризу. Све ове оптужбе Белорусија демантује, тврдећи да Пољска насилно протерује мигранте на територију белорусије и вештачки заоштрава ситуацију са избеглицама.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)