ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО ПОЉСКОЈ: Ако затворите границе, обустављам транзит енергената из Русије!

Новости онлајн

01. 12. 2021. у 12:50

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко рекао је за Спутњик да је спреман да обустави транзит енергетских ресурса уколико Пољска реализује своје претње и затвори границу.

ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО ПОЉСКОЈ: Ако затворите границе, обустављам транзит енергената из Русије!

Фото: EPA-EFE/DAVID HECKER/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP/Википедија

- Када ме буду угњетавали Пољаци или неки други, мислите да ћу се обазирати на неке уговоре? Хајде, о чему причате? - прокоментарисао је белоруски лидер.

Упитан да ли озбиљно мисли, Лукашенко је одговорио потврдно: „Озбиљно, наравно“.

- Пољаци су одлучили да нам затворе границу са Белорусијом. Добро, затварајте. Ми не идемо често у Европску унију. Ми смо данас највише заинтересовани за Русију, Кину, Исток. А шта ако ја затворим? Шта ће се онда десити са прометом који углавном иде у Русију и Кину преко нас? - упитао је белоруски лидер.

Како је додао, јужна граница Русије и Украјине је затворена, то јест преко Украјине неће проћи, а преко балтичких земаља нема путева.

- Тако да пре него што дају изјаве треба да укључе своје пилеће мозгове и размисле шта лупетају - упозорио је Лукашенко.

Такође је предложио пољској страни да затвори границу и види ко ће од тога имати највећу штету.

- Затворићете, на штету коме? Сами себи?... Онда размислите како ћете куповати од Русије енергенте - поручио је председник Белорусије.

Раније је Лукашенко запретио да ће обуставити транзит гаса у Европу преко гасовода „Јамал-Европа“ након што је Европска унија оптужила Белорусију за стварање мигрантске кризе на заједничким границама и запретила санкцијама против Минска. Пољска такође разматра могућност затварања границе са Белорусијом.

(Спутњик)


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)