ВЛАДА СЕ ИЗРАЗИЛА НЕГАТИВНО: Чилеански парламент одбацио проширење права на абортус

Танјуг

30. 11. 2021. у 19:34

ДОЊИ дом чилеанског парламента одбацио је данас нацрт закона којим се проширује право женама на легалан абортус, а о овом предлогу негативно се изразила и Влада те земље.

ВЛАДА СЕ ИЗРАЗИЛА НЕГАТИВНО: Чилеански парламент одбацио проширење права на абортус

Фото: Танјуг/АП Пхото

Посланица Социјалистичке партије Маја Фернандез, која је предложила нацрт закона, критиковала је његово одбијање и поручила да ће то усмерити жене на ризичније илегалне абортусе, преноси Ројтерс.

 - Многи и даље воле да постоје тајни абортуси у којима су жене подвргнуте нехуманим условима - написала је она на Твитеру.

Крајем септембра, чилеански посланици су гласали за расправу о предлогу закона о легализацији прекида трудноће до 14 недеља.

У Чилеу је потпуна забрана абортуса укинута 2017. године, а закон је легализовао прекид трудноће када је живот жене у опасности, ако је фетус неодржив или када је трудноћа настала као последица силовања.

Бројне земље конзервативне Латинске Америке предузеле су кораке за декриминализацију абортуса, укључујући Аргентину прошле године, и Мексико, где је Врховни суд у септембру једногласно пресудио да је кажњавање абортуса неуставно, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)