ПРОБЛЕМ ЗА МНОГЕ: Ни назнака да ће руски гас наставити да стиже у Европу преко Украјине

Novosti online

30. 11. 2021. у 07:32

ДИРЕКТОР украјинске компаније „Нафтогас“ Јуриј Витренко саопштио је да се тренутно не води дијалог са Москвом о новом уговору за транзит гаса преко те земље.

ПРОБЛЕМ ЗА МНОГЕ: Ни назнака да ће руски гас наставити да стиже у Европу преко Украјине

Немци радо сарађују са Русима у пројекту "Северни ток 2" / Фото АП

- Нема чак ни наговештаја о могућим званичним и незваничним разговорима… Разговарамо са Американцима и Немцима, сви желимо да се транзит настави, док Руси не желе да започну дијалог - пожалио се Витренко Ројтерсу.

Он је додао и да учешће „Нафтогаса“ и „Оператера ГТС Украјине“ у сертификацији „Норд стрим 2АГ“ као главног оператера „Северног тока 2“ не даје могућност Кијеву да заустави тај процес.

- Не постоји никакво право вета - признао је он.

Директор компаније је нагласио да је Кијев спреман да оспори финалну сертификацију и на суду, ако буде сматрао да она није у складу са европским законодавством.

Постојећи споразум између Русије и Украјине о транзиту, који је склопљен на пет година, предвиђа транзит по 40 милијарди кубних метара гаса годишње од 2021. до 2024. године.

Директор "Гаспрома" Алексеј Милер је саопштио да је Русија спремна да продужи споразум и након 2024. године, ако буде сматрала да је то економски исплативо.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)