УСВОЈИЛИ ПРЕПОРУКЕ О КОМБИНОВАНОЈ НАСТАВИ: Ево како ће ђаци у земљама ЕУ да похађају часове

Танјуг

29. 11. 2021. у 23:23

МИНИСТРИ образовања држава цланица ЕУ усвојили су данас препоруку о комбинованом учењу које се показало као добро решење током пандемије корона вируса.

УСВОЈИЛИ ПРЕПОРУКЕ О КОМБИНОВАНОЈ НАСТАВИ: Ево како ће ђаци у земљама ЕУ да похађају часове

Фото: Депоситпхотос

Препорука о комбинованом учењу предвиђа краткорочне мере као директан одговор на изазове које је наметнула глобална здравствена криза, како би се ојачао образовни систем и отпорнија Европа, наводи се у извештају СТА. Мере подразумевају комбинацију учења у школи, у другом окружењу, учење лицем у лице и уз коришћење различитих дигиталних и аналогних алата.

- Ове мере о комбинованом учењу су конкретан одговор на пандемију која је радикално омела образовање - оценила је министарка образовања Словеније Симона Кустец.

Министри су се сложили да би државе чланице требало да преузму већу одговорност, да су им потребне конкретне политичке смернице, као и ближе везе на политичком и техничком нивоу, објаснила је Кустец. Министар науке и образовања Хрватске Радован Фухс оценио је да се хрватски образовни систем добро снашао током пандемије, пренела је раније ХИНА.

- Слушајући колеге из других земаља, мислим да је Хрватска прилицно добро већ применила оно о чему смо данас разговарали - комбинацију учења у школи, учења лицем у лице и коришћења модерних технологија, тачније свих техничких и софтверских могућности које могу да се примене у наставном процесу - изјавио је Фухс на конференцији за новинаре и оценио да би идеју о комбинованом учењу требало наставити и када пандемија ковида-19 буде прошла.

Део седнице Савета за образовање, омладину и спорт ЕУ био је посвећен младима јер се Европска година младих обележава 2022. године. Усвојено је неколико резолуција, укључујући и ону о очувању градских простора који омогућавају учешће младих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)