ЗАХАРОВА ПОРУЧУЈЕ БРИСЕЛУ: Уместо наоружавања Украјине, боље се уздржите од корака који јој наносе штету

Новости онлине

29. 11. 2021. у 22:41

РУСИЈА позива Европску унију да се уздржи од корака и изјава који наносе штету процесу мирног регулисања сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом захтева ЕУ да Москва поништи указ о пружању хуманитарне подршке Донбасу.

ЗАХАРОВА ПОРУЧУЈЕ БРИСЕЛУ: Уместо наоружавања Украјине, боље се уздржите од корака који јој наносе штету

Фото: Профимедиа

- Упознати смо са поменутом изјавом ЕУ. Нисмо изненађени. Нажалост, током протеклих година од почетка конфликта ЕУ је у више наврата показала политички ангажман и пристрасност, солидаришући се са кијевским властима и затварајући очи на њихово одсуство жеље да примене пакет мера предвиђен Минским споразумом, као и на ограничавање законитих права и интереса становништва земље које није украјинско. Принуђени смо да констатујемо да таквим поступцима ЕУ ни на који начин не доприноси напретку политичког регулисања ситуације у Украјини - рекла је портпаролка.

С тим у вези, Захарова је апеловала на ЕУ да "још једном пажљиво прочита резолуцију 2202 (2015) Савета безбедности УН, којом је одобрен Мински пакет мера и поздрављена декларација лидера 'нормандијског формата' у знак подршке тих мера, као и да објективно проучи стање ствари у Украјини и уздржи се од изјава које штете процесу мирног политичког решавања те унутрашње украјинске кризе уз посредовање Русије, Немачке, Француске и ОЕБС-а".

Према речима дипломате, указ председника Русије Владимира Путина о пружању хуманитарне помоћи Донбасу диктиран је плановима заштите људских права, принципа и норми међународног хуманитарног права и усвојен је као изузетак за период „пре политичког решавања ситуације“.

- Русија ће наставити да пружа хуманитарну помоћ становницима истока Украјине, укључујући и значајном броју руских грађана који живе тамо - додала је.

С тим у вези, Захарова је истакла да пружање хуманитарне помоћи Донбасу ни најмање не противречи Минским споразумима.

- Додаћемо и да ће, у складу са клаузулом 11 Минског пакета мера, Донбас у оквиру закона о посебном статусу имати право на трансграничну сарадњу са руским регионима, а да су централне власти, односно Кијев, дужне да му помажу у томе - напоменула је.

У том смислу, руске активности нипошто нису у супротности са Минским споразумима, за разлику од активности украјинских власти, као и ЕУ, која уместо хуманитарне помоћи разматра слање директне војно-техничке подршке кијевским властима, закључила је портпаролка.

Раније је Европска унија изразила жаљење због указа о хуманитарној подршци Донбасу који је потписао руски лидер Владимир Путин и апеловала да указ буде поништен.

Путин је 15. новембра потписао указ којим се у Русији признају сертификати о пореклу робе издати у ДНР и ЛНР и дозвољавају им да буду у истом рангу са руском робом пре државних набавки. Документ такође укида извозне и увозне квоте за робу која се транспортује из Русије у ДНР/ЛНР и обрнуто.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)