ИРАНЦИ УПУТИЛИ ЗАХТЕВ ЗАПАДНИМ СИЛАМА: Спремни да наставе преговоре, али под једним условом

Танјуг

29. 11. 2021. у 20:42

ГЛАВНИ преговарач Ирана на састанку у Бечу, где се разговара о повратку Техерана у нуклеарни програм из 2015. године, Али Багери Кани инсистирао је данас да Америка и њени западни савезници понуде гаранције да се Ирану више неће уводити нове санкције.

ИРАНЦИ УПУТИЛИ ЗАХТЕВ ЗАПАДНИМ СИЛАМА: Спремни да наставе преговоре, али под једним условом

Фото: Депоситпхотос

Након првог састанка, а у разговору за Ројтерс, он је рекао да су се после пет месеци стране договориле да фокус на разговорима буде на укидању санкција.

САД нису део разговора са Ираном, јер је Техеран одбио директне разговоре са Вашингтоном, чија се делегација налази у оближњем хотелу у Бечу, док се за преговарачким столом налазе Велика Британија, Кина, Француска, Немачка, Русија и Европска унија.

Представник ЕУ на преговорима Енрике Мора изјавио је да се осећа веома позитивно по питању онога што је видео данас, рекавши да је састанак, који представља седму рунду разговора, имао за циљ оживљавање споразума према којем би Иран ограничио свој спорни програм обогаћивања уранијума, а да се Техерану заузврат укину економске санкције САД, ЕУ и УН.

Мора је рекао да је нова иранска делегација остала при захтевима да све санкције морају бити укинуте, али је додао да Техеран није у потпуности одбацио резултате претходних шест рунди преговора одржаних измеду априла и јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)