СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Пацијенти се највише жале на јак умор и болове у телу

Д. Д. С.

29. 11. 2021. у 12:42

ЉУДИ у Јужној Африци заражени новом варијантом коронавируса oмикрон немају тежи ток болести, саопштено је из јужноафричког Удружења лекара (САМА).

СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Пацијенти се највише жале на јак умор и болове у телу

Фото З. Јовановић

Студије о овој варијанти вируса још су у почетној фази, али председница САМА Анжелик Коеце, прва која је скренула пажњу надлежнима на нови сој, изјавила је за Би-Би-Си да до сада нису забележене озбиљније потешкоће код оболелих. У њеној ординацији у Преторији пацијенти с необичним симптомима ковида-19, што се показало да је нови сој омикрон, патили су од јаког умора. Нико се није жалио на губитак чула укуса или мириса.

- Симптоми код тих особа били су другачији и блажи него код оних које сам раније лечила. Пацијенти се углавном жале на болове у телу и умор, екстремни умор. То смо уочили код припадника млађе генерације, али не и код старијих - рекла је она.

Она је, међутим, за британски "Телеграф" изјавила да је разлог за забринутост што би нова варијанта могла много теже да погоди старије људе који већ болују од дијабетеса или срчаних болести.

У Јужној Африци је само око шест одсто становништва старије од 65 година. Коеце је додала и да су симптоми нове варијанте неуобичајени, али благи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)