ПРОТЕСТ У ЛИБАНУ: Запаљеним гумама блокирани путеви широм земље због економске кризе

Танјуг

29. 11. 2021. у 11:03

ДЕМОНСТРАНТИ су блокирали данас путеве широм разних делова Либана, при чему неки од њих пале аутомобилске гуме у знак протеста због економске кризе у земљи, неколико дана након пада либанске фунте на нов историјски минимум.

ПРОТЕСТ У ЛИБАНУ: Запаљеним гумама блокирани путеви широм земље због економске кризе

Фото: ЕПА

Запаљеним гумама су блокирани путеви у централном Бејруту, у луци Триполи на северу Либана и граду Сидону на југу земље, јавља Ројтерс.

Економска криза у Либану, која је избила 2019. године, гурнула је више од три четвртине становништва у сиромаштво, а локална валута је пала за преко 90 процената.

Либанска фунта је прошле недеље потонула према долару на преко 25.000 фунти, са нивоа од 1.500 фунти за долар на којем је била 2019.

Ситуација се није битно поправила откако је влада премијера Наџиба Микатија именована у септембру, после више од годину дана политичког ћорсокака који је погоршао кризу.

Микатијева влада је паралисана због спора који је избио на седници 12. октобра око главног истражитеља кобне експлозије у луци Бејрут 2020. године, и од тада се није састајала.

Државне субвенције су смањене на скоро сву робу, укључујући гориво и лекове, што је довело до раста потрошачких цена.

Главни фокус владе је на оживљавању преговора са Међународним монетарним фондом, ради добијања неопходне стране финансијске помоћи.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)