АУСТРИЈА: Влада утврдила план за усвајање закона о обавезној вакцинацији

Танјуг

29. 11. 2021. у 09:37

АУСТРИЈСКА влада утврдила је план за усвајање закона за планирано увођење обавезне вакцинације против корона вируса, која би почела да се примењује од фебруара наредне године.

АУСТРИЈА: Влада утврдила план за усвајање закона о обавезној вакцинацији

Фото: АП

У недељи од 6. децембра нацрт закона би требало да буде завршен и послат на четворонедељно разматрање.

Тај закон потом може бити упућен на усвајање у парламент, како би ступио на снагу од почетка фебруара, саопштило је Министарство здравља.

Аустрија је једна од првих земаља које иду у процес примене онога о чему се у бројним европским земљама дискутује, сматра министар здравља Волфганг Микштајн, додајући да се ради о далекосежној мери, због чега је важно да закон буде постављен на широкој основи и да што више делова друштва буде укључено у процес.

Најпре ће Микштајн и министарка за уставна питања Каролине Едштадлер 30. новембра позвати експерте из науке, уставног права, здравства, службе за уставна питања, комисије за биоетику, као и представнике Социјалдемократске партије (СПО) и Неос на округли сто.

Наредних недеља биће организовани даљи разговори са експертима и представницима интересних група, као и социјалним партнерима и цивилног друштва.

Микштајн је казао да подстицаји за вакцинацију делују, наводећи да је до сада вакцинисано 70 одсто становништва барем делимично и две трећине има довољну зашиту од тежег обољења.

- Међутим, знамо да то није довољно. Морамо учинити све како бисмо се заштили од нових таласа инфекције - поручио је он.

Едштадлер је истакла да је за најављену обавезну вакцинацију потребна солидна законска основа.

- Увођење обавезне вакцинације јесте уплив у основна права грађана, али је неопходан и оправдан корак, имајући у виду драматичну ситуацију - рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)