ИЗРАЕЛ СЕ ЗАТВОРИО, У ЕВРОПИ ПАНИКА: Упозорења стручњака и радикалне мере заштите у свету од омикрона, новооткривеног соја ковида 19

Д. САВИЋ

29. 11. 2021. у 11:15

АЛАРМАНТНА упозорења светских стручњака да је нови, омикрон сој вируса корона "заразнији од делте, а опасан као ебола", праћена су убрзаним покушајима земаља да се заштите од нове варијанте ковида 19.

ИЗРАЕЛ СЕ ЗАТВОРИО, У ЕВРОПИ ПАНИКА: Упозорења стручњака и радикалне мере заштите у свету од омикрона, новооткривеног соја ковида 19

На мети путници из Африке, Фото АП

Светска здравствена организација је саопштила да је варијанта забрињавајућа, а рани докази указују на већи ризик од поновне инфекције. Бројне земље су забраниле летове у и из Јужне Африке и неколико суседних земаља. Уз подстицај епидемиолога за хитну вакцинацију бустер дозом цепива, државе у којима је забележен сој најпре откривен у Африци, појачавају мере заштите, а најдаље је одмакао Израел потпуним затварањем граница.

НЕМАЧКА - Председник Светског савеза лекара Франк Улрих Монтгомери изражава бојазан да је нови сој, "инфективан као делта и опасан као ебола" и указује на потребу упорне вакцинације. У Немачкој, где су се појавили први случајеви зараженх омикроном, вирусолог Улрике Процер каже да је важно што пре примити бустер дозу.

ИЗРАЕЛ - У Израелу је потврђен један случај новог соја, али ова земља је већ забранила улазак свим страним држављанима. Влада је поново увела и антитерористичку технологију праћења телефона ради тестирања контаката да би сузбила ширење овог новог соја. Премијер Нафтали Бенет је рекао да ће забрана бити на снази 14 дана.

ХОЛАНДИЈА - Делимични локдаун је ступио на снагу, усред рекордних бројева случајева ковида и забринутости због нове варијанте омикрон. Најмање наредне три седмице угоститељски и културни простори морају бити затворени до 17.00. Тестирано је око 60 путника пристиглих на два лета из Јужне Африке. Позитивних 13 на ковид 19 стављени су у карантин у хотелу у близини амстердамског аеродрома "Сипхол" док пролазе даље тестове.

ИТАЛИЈА - Идентификован је први случај заразе омикроном код пословног човека, који је допутовао из Мозамбика, а два пута је вакцинисан и није показивао симптоме заразе. Тек се тестирањем показало да је инфициран, као и чланови његове породице. У међувремену, Италија је обуставила летове са 14 афричких земаља, а северна покрајина Фриули Венеција пооштрава епидемиолошке мере, ношењем заштитних маски и на отвореном, ограничењем броја особа у ресторанима, баровима и продавницама, појачаном контролом у градском Превозу и на улазу у јавне установе.

БРИТАНИЈА - Британски министар здравства Саџид Џавид каже да је могуће да постоји више од два случаја инфекције омикроном у Великој Британији, један забележен у Есексу, други у Нотингему. Зато се тестирају људи у овим областима, али министар здравља упозорава да не треба дизати панику.

АУСТРАЛИЈА - Најмногољуднија држава Аустралије, Нови Јужни Велс, хитно је увела тестирање свих путника који улазе у земљу, пошто је код два путника из Јужне Африке потврђена инфекција ковидом 19. Аустралија је увела нова ограничења за све путнике који су боравили у некој од девет високоризичних јужноафричких држава. Сви путници који су јуче стигли у Сиднеј, главни град ове аустралијске државе, увече су превезени у двонедељни хотелски карантин.

АУСТРИЈА - Аустријски канцелар Александер Шаленберг рекао је да је само питање времена када ће омикрон бити доказан и у Аустрији. Успостављен је телефон на који могу да се јаве повратници са југа Африке - Лесота, Боцване, Зимбабвеа, Мозамбика, Намибије, Јужне Африке и Есватинија. До сада се јавило више од 300 особа.

На улицама Јужне Африке, Фото АП

КУЦИ: ОЛУЈА У ШОЉИЦИ ЧАЈА

НОВА варијанта вируса првобитно је откривена у Боцвани чија је влада саопштила 25. новембра да је нова мутација је први пут откривена код четири особе које су примиле обе дозе вакцине против ковида 19. Дан касније влада је открила да је реч о "четири страна држављана који су ушли у Боцвану 7. новембра у дипломатској мисији".

"Квартет" је био позитиван на ковид 19 11. новембра, док су се припремали за повратак, а други који су имали близак контакт са њима били су негативни. Шеф медицине у Јужној Африци Анжелик Куци описала је панику као "олују у шољици чаја", додајући да је досад видела само "веома благе случајеве" ове варијанте.

КИНЕСКА ФОРМУЛА

КИНА би могла да се суочи с више од 630.000 случајева заразе ковидом 19 дневно, ако одустане од нулте толеранције укидањем ограничења путовања и приклони се западним приступима, показало је истраживање математичара са Универзитета у Пекингу. Они наводе да Кина не може да приушти укидање ограничења путовања без ефикаснијих вакцинација и упозорили да, ако би усвојили стратегију САД за пандемију, дневни број нових случајева достигао би најмање 637.155. Кина сматра да је важност сузбијања локалних случајева већа од поремећаја које изазивају напори да се изолују и лече заражени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)