ЛЕКАРИ УЗНЕМИРЕНИ ЗБОГ ОМИКРОН СОЈА Докторка из Јужне Африке открива: Долазе нам млади људи са тешким симптомима

Новости онлине

28. 11. 2021. у 16:01

ЛЕКАРИ из Јужноафричке Републике узнемирени су брзином ширења новог омикрон соја корона вируса међу младом популацијом, пише Тајмс оф Израел.

ЛЕКАРИ УЗНЕМИРЕНИ ЗБОГ ОМИКРОН СОЈА Докторка из Јужне Африке открива: Долазе нам млади људи са тешким симптомима

Фото: Профимедиа/Илустрација

- Млади од 20 до нешто више од 30 година долазе са умереним до тешким симптомима, некима је потребна интензивна нега. Око 65 одсто њих није вакцинисано, а већина осталих је примила само прву дозу - рекла је Рудо Матива, директорка одељења интензивне неге болнице у насељу Совето, на југозападу Јоханесбурга.

Према њеним речима, уколико се настави повећање броја заражених, здравствене установе ће бити преоптерећене. Матива је сугерисала да би у најгорем случају ситуација била слична оној са делта сојем, па је потребно припремити кревете за интензивну негу.

Према истраживачима, многе нове промене у геному корона вируса указују на високу преносивост омикрон варијанте и отпорност на заштитна антитела оболелих и вакцинисаних, иако је прерано за коначне закључке.

Стручњаци сугеришу да је омикрон сој првобитно настао код имунокомпромитоване особе - вероватно особе заражене вирусом ХИВ-а.

Према писању страних медија, у Јужној Африци је регистровано око стотину заражених.

Регистровани су и случајеви у Хонг Конгу, Израелу, Белгији, Чешкој, Немачкој, Великој Британији, Италији, Аустралији, а претпоставља се и у Холандији и Аустрији. Сви ови случајеви су увезени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)