СВИ ПАЦИЈЕНТИ СУ ИМАЛИ НЕОБИЧНЕ СИМПТОМЕ: Исповест јужноафричке докторке која је прва указала на нови сој ковида

Новости онлајн

28. 11. 2021. у 10:18

ЈУЖНОАФРИЧКИ докторка Анжелик Коци, која је прва упозорила власти у својој држави на појаву новог соја корона вируса међу пацијентима, рекла је за Дејли телеграф да су симптоми новог соја, који је Свјетска здравствена организација назвала омикрон, "необични, али благи".

СВИ ПАЦИЈЕНТИ СУ ИМАЛИ НЕОБИЧНЕ СИМПТОМЕ: Исповест јужноафричке докторке која је прва указала на нови сој ковида

Depositphotos

Коци наводи да је први пут уочила могућност појаве нове варијанте раније овог месеца када су пацијенти у њеној приватној клиници у Преторији почели да долазе са симптомима ковида-19 који јој "испрва нису имали смисла".

Млади људи из различитих друштвених слојева рекли су да осећају интензиван умор, а шестогодишње дете имало је веома убрзан пулс. "Нико није имао губитак мириса или укуса", рекла је она и додала да су се "симптоми толико разликовали и били су толико благи у поређењу са онима које сам пре лечила".

Када су се четири члана исте породице који су били позитивни на корону пожалили на исте симптоме који укључују умор, лекарка је упозорила државни саветодавни одбор за вакцинацију.

Рекла је да је двадесетак њених пацијената добило позитиван тест са симптомима нове варијанте. Били су већином млади мушкарци који су јој дошли са "невероватним осећајем умора".

Наводи како их отприлике половина није била вакцинисана.

- Имали смо један занимљив случај. Дете, старо отприлике шест година, са високом температуром и пулсом. Питала сам се да ли да је хоспитализујемо. Када сам проверила након неколико дана, било јој је боље - рекла је она.

Коци је у суботу о својим открићима обавестила неколико афричких лекарских удружења и колегама је јасно ставила до знања да су сви њени пацијенти данас здрави, али да се брине да би нова варијанта могла бити опаснија за старије људе са коморбидитетима.

- Оно чега се сада морамо бојати је да када старији, невакцинисани људи буду заражени новом варијантом, можемо очекивати више случајева тешких облика болести - рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)