ТАКТИКА ЗА "ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ": Бивши саветник за националну безбедност САД тражи офанзивне акције НАТО-а

Novosti online

27. 11. 2021. у 22:48

БИВШИ саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон апелује на НАТО да предузме офанзивне акције против Русије. Он предлаже Алијанси да ослаби њен утицај на на постсовјетском простору.

ТАКТИКА ЗА ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ: Бивши саветник за националну безбедност САД тражи офанзивне акције НАТО-а

Фото: ЕПА

Према његовим речима, Москва настоји да прошири свој утицај на "сиву зону" која се простире источно од НАТО-а и обухвата Украјину, Белорусију, Молдавију и Јужни Кавказ.

Неспособност Запада да се супротстави Русији у тим регионима показује његову кратковидост, наводи експерт у чланку за амерички портал "1945".

- Повећање војне помоћи Украјини, блокирање "Северног тока 2", бојкот руске нафте и друге дипломатске и економске санкције су оправдане мере, али нису довољне - сматра Болтон.

С тим у вези, бивши саветник шефа Беле куће оценио је да би САД и НАТО требало да пређу на офанзивне акције.

Под таквим акцијама политичар подразумева решавање "замрзнутих сукоба" на постсовјетском простору и уклањање других препрека које спречавају земље "сиве зоне" да уђу у НАТО.

Као пример је навео ситуацију са Придњестровљем и Молдавијом. Поред тога, он је апеловао да се обрати пажња на проблем Абхазије и Јужне Осетије. Амерички политичар сматра да би сви ти сукоби помогли да се одврати пажња Москве са Украјине.

Према његовом мишљењу, Алијанса мора јасно да дефинише које државе „сиве зоне” већ сада озбиљно претендују на чланство у НАТО-у, како би ослабила утицај Русије на њих.

Политичар је предложио да се Москви недвосмислено пренесу намере Запада у региону и његова воља да оствари своје циљеве.

После катастрофалне евакуације снага из Авганистана, НАТО треба да покаже да је и даље жив, закључио је Болтон, додајући да би порука Москви требало да буде да "не предстоје лаки дани".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)